Hirdetés

Nagy buli készül a pusztán

civishir.hu

2018.04.25. 08:39

Nagy buli készül a pusztán
Fotó: MTI, archív, Czeglédi Zsolt

A belépés díjtalan.

Hirdetés

  • Időpont

    2018.04.28. 08:00

  • Helyszín

    Kihajtás a Hortobágyon

Szent György-napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Termszetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata április 28-án együtt rendezi meg a „Szent György - napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja elnevezésű egésznapos rendezvényt.

A rendezvény központi eseménye a haszonállatok tavaszi legelőkre való kihajtásának szimbolikus megünneplése, amely szervesen kapcsolódik a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékéhez. A rendezvény helyszínéül, a puszta szimbólumává vált Kilenclyukú híd és a kapcsolódó műemléki együttes közvetlen környezete szolgál.

Ebben az évben a Pannonhalmi Bencés Főapátság a rendezvény díszvendége.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is.

A Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújt. A nagyszabású rendezvényen a Hortobágyi csárda egész nap hamisítatlan pusztai ételekkel várja vendégeit, ahol megkóstolhatják a szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült ízletes fogásokat. A vásártéri forgatagban, nemzeti parki védjegyes termékekkel, természetes kozmetikumokkal, biotermékekkel, kézműves termékek vásárával és színes programokkal várunk minden kedves látogatót.
hortobágykihajtás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.