Hirdetés

Micsoda látvány! Ünnep Hortobágyon a tradíciók jegyében

2018.04.23. 15:14

Micsoda látvány! Ünnep Hortobágyon a tradíciók jegyében
A kihajtás jeles ünnepe a hortobágyi életnek (Fotó: MTI)

Mindenkit szeretettel várnak a kihajtási ünnepre és a vásárra.

Hirdetés

  • Időpont

    2018.04.28. 09:00

  • Helyszín

    Khajtási ünnep Hortobágyon

  • Jegyár

    Ingyenes!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy település önkormányzata 2018. április 28-án együtt rendezi meg a

„Szent György - napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár – Világörökségünk, a Puszta napja

elnevezésű egész napos rendezvényt. Ennek központi eseménye a haszonállatokk tavaszi legelőkre való kihajtásának szimbolikus megünneplése, amely szervesen kapcsolódik a Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékéhez. A rendezvény helyszínéül, a Puszta szimbólumává vált Kilenclyukú híd és a kapcsolódó műemléki együttes közvetlen környezete szolgál.

Tervünk és célunk, hogy minden évben egy világörökségi helyszínt hívjunk meg, mint a rendezvény díszvendégét, egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kínálva a társhelyszíneknek. Ebben az évben a „Pannonhalmi Bencés Főapátság” lesz a rendezvény díszvendége. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés is

- olvasható a hortobágyiak meghívójában.

A gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon ünnepeink sorában kiemelkedő a Szent György-napi Kihajtási Ünnep, mely során pásztorainkkal és állatainkkal ismerkedhetnek az érdeklődők. A Kilenclyukú hídon áthajtott jószágok, a csergető csikósok, a híres pusztaötös és a híd lábánál legelésző, impozáns szürke marha gulya feledhetetlen látványt nyújt. A nagyszabású rendezvényen a Hortobágyi Csárda egész nap, hamisítatlan pusztai ételekkel várja vendégeit, ahol megkóstolhatják a szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült ízletes fogásokat.

A vásártéri forgatagban, nemzeti parki védjegyes termékekkel, természetes kozmetikumokkal, biotermékekkel, kézműves termékek vásárával és színes programokkal várunk minden kedves látogatót.

A belépés díjtalan!

 

hortobágyvásárünnep

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.