Hirdetés

Hirdetés

Ilyen bolt még nem volt Debrecenben: hulladékmentes és olcsó

civishir.hu

2018.04.12. 14:04

Ilyen bolt még nem volt Debrecenben: hulladékmentes és olcsó
Nincs szemét! (fotó: Cívishír)

Itt nem segítenek szemetet termelni.

Hirdetés

Hirdetés

Tea, kávé, liszt, cukor, dió, mák… Minden van, csak vinni kell dobozt vagy üveget! A debreceni Cekker boltban komolyan veszik a hulladékmentes életmódot. Kálmán Veronika Kossuth utcai boltja az első a városban, ahol tudatosan segítenek a vásárlóknak abban, hogy olcsó áron, de felesleges hulladék nélkül vásárolhassanak. 

A polcokon sorakozó mintegy 40 fűszer, a körülbelül 20 féle száraztészta (teljes kiőrlésű és szénhidrátcsökkentett is van közte) mind-mind befőttesüvegekben sorakozik, és a vásárló annyit kap, amennyit kér. Ha kell, 10 dekát, ha kell 2 kilót. Így nemcsak olcsóbb is számos termék, de nem kerül a felesleg a kukába. Ezen kívül kínálnak aszalt gyümölcsöt, gabonapelyhet, nápolyit, bulgurt, kuszkuszt, chiamagot, pudingport is.

 

Veronika azt mondja, a vásárlói igényeket figyelve bővíti még a kínálatot, de most arra szeretné a vevőket biztatni, hozzanak edényt, üveget, vászontasakot, vagy bármit, amiben el tudják vinni az árut. Így nem kell felesleges csomagolási hulladékkal terhelni a környezetet, és otthon a kipakolás is sokkal egyszerűbb: a kiürült teásdoboz megtöltve rögtön a helyére kerül. 

A Cekkerben azért, amíg még van, ad Veronika egy-egy ajándék vászontasakot (amelyet a nagymamája varrt), de ezt is azért, hogy a vevők hozzák vissza, töltsék meg újra, miután kimosták.

A debreceni bolt az elsők között van, a budapesti üzletek is március végén nyitottak, a Cekker születésnapja pedig március 26.

Mindenki gondolja végig, mennyi élelmiszert dob ki mondjuk egy héten - ez lehet az első lépés a mennyiség csökkentéséhez. 

Gulyás-Czibere Anikó

környezetbarátkörnyezetvédelemhulladékmentes boltcekker

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.