Hirdetés

Élesedik a kép Hajdúböszörményben

Cívishír

2018.04.06. 12:26

Élesedik a kép Hajdúböszörményben
Fórizs László, Kiss Attila és Dienes Imre a pénteki sajtótájékoztatón, Hajdúböszörmény főterén (Fotó: Cívishír)

A közbiztonság már nem kampánytéma.

Hirdetés

Hat millió forint saját forrásból 26 nagy felbontású közterületi kamerát szereltetett fel Hajdúböszörmény, ahol immár több mint 40 ilyen berendezéssel javítják a közbiztonságot.

Kiss Attila (Fidesz–KDNP) polgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: tíz éve kezdték meg a térfigyelő kamerarendszer kialakítását, előbb a legforgalmasabb pontokon, majd három évvel ezelőtt már a Déli-lucernás területére is jutott az eszközökből. – A kamerák egy része azóta elavult, ezeket a mostani beruházással az önkormányzati tulajdonú HBCom Kábel Nonprofit Kft. új, korszerű berendezésekre cserélte. Arról, hogy hová kerüljenek a bűnmegelőzés és a felderítés szempontjából is nagyon fontos közterületi kamerák, a rendőrséggel egyeztettünk – közölte. 

Bár a 2017-es rendőrkapitányi beszámoló még nem került a hajdúböszörményi képviselő-testület elé, tudható, hogy a helyi bűnüldözők rekord évet zártak, vagyis emberemlékezet óta nem történt olyan kevés bűncselekmény a városban, mint tavaly. Fórizs László alpolgármester meg is jegyezte: a közbiztonság most először nem vált kampánytémává. Elhangzott továbbá, idén, de legkésőbb különböző pályázatok révén további kamerákat szerelhetnek fel városszerte. Az önkormányzat egyébként két tablettel szintén támogatja a rendőrséget abban, hogy a felvételeket minél előbb visszajátszhassák, elemezhessék.

Átverte volna a rendőröket

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság vezetője azért is fontosnak tartja a térfigyelő rendszer fejlesztését, mert a segítségével a baj megelőzhető. – A főtéren és környékén előfordul, hogy egy-egy csoport összevitatkozik. Ezeket a konfliktusokat idejében észleljük és a járőr általában már azelőtt feltűnik, hogy a szóváltás garázdaságba, testi sértésbe fordulna. Óriási jelentőséggel bír továbbá a városba vezető utak kontrollálási lehetősége. Így ha egy bűnelkövető el is menekül, a rendszáma, a ruházata, a személyleírása alapján nagyon nagy eséllyel rövid időn belül elfoghatjuk – tájékoztatott Dienes Imre alezredes. A kamerák hozadéka volt az is – jegyezte meg –, amikor például egy nagyobb társaság konfliktusáról érkezett jelzés, de a rendőrök szinte azonnal észlelték, hogy a bejelentés hamis. – A felvételek jól mutatták, hogy az emlegetett helyszínen senki sincsen, nemhogy egy csoport. Így a rendőr végül annak a szabálysértőnek az elfogására indulhatott, aki félrevezette volna a hatóságot – közölte.

RaL

HajdúböszörményKiss AttilaTérfigyelő kamerákDienes Imre

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.