Hirdetés

Szijjártó Péter megdicsérte Debrecent

Cívishír

2018.03.09. 13:06

Szijjártó Péter megdicsérte Debrecent
Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a pénteki üzemlátogatáson (Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt)

Kétszáztíz új munkahelyet hoz létre a 2001 óta a cívisvárosban székelő NI.

Hirdetés

Debrecen az elmúlt négy évben egyértelműen az egyik legvonzóbb befektetési célponttá vált Magyarországon – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NI Hungary Kft. újabb épületének debreceni alapkőletételén. Az 5,44 milliárd forintos beruházással – amihez a magyar kormány 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – bővítik az elektronikai gyártóüzemet és új szolgáltatóközpontot hoznak létre fejlesztőmérnöki, jogi, pénzügyi munkahelyekkel. A beruházás – amelyről még 2016-ban állapodtak meg – 210 új munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter ünnepi beszédében közölte, az elképesztő gyorsaságú és mélységű világpolitikai változásokkal egyidőbe soha ilyen öldöklő küzdelem nem zajlott a nagy nemzetközi vállalatok beruházásaiért. – Új ipari forradalom korszakában vagyunk, amelyet egyesek a digitalizáció, mások ipar 4.0-ként, megint mások az Internet of Things (IoT) kifejezésével írnak le. A lényeg, hogy a folyamatos innováció nyomán olyan új, modern technológikat kezdtek el használni, amelyekről korábban még csak nem is gondolkozhattunk. Új típusú verseny indult meg, ahol újabb és újabb érveket kell szolgáltatni a nagy nemzetközi cégeknek ahhoz, hogy miért Magyarországra, Debrecenbe hozzák a beruházásaikat – mondta a miniszter, kiemelve: a jövőben az egyes országok, nemzetgazdaságok sikere azon fog múlni, képesek-e meggyőzni ennek az új korszaknak a zászlóshajóit arról, hogy náluk ruházzanak be.  

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Magyarország nem csak megállta a helyét, hanem Európa legversenyképesebb befeketési környezetét valósította meg – jelentette ki a tárcavezető, emlékeztetve a társasági adó 9 százalékra csökkentésére, az egykulcsos személyi jövedelemadóra, a duális képzésre, vagy a felsőoktatásban megemelt informatikai, mérnöki, matematikai hallgatói létszámra.

– Ennek eredménye a 4 százalék feletti GDP-növekedés immár fenntartható módon, a rekord mélységű, 3,8 százalékos munkanélküliség. Ez utóbbi persze megint kihívás, mert az összes beruházó azt kérdezi, lesz-e elég jól képzett munkaerő. Erre válaszul azt a döntést hoztuk, hogy megszabadulunk attól a régi közgazdasági dogmától, miszerint vagy a bérek emelkednek, vagy a versenyképesség javul. Mi azt mondjuk, nem kell a kettő közötti választani, lehet egyszerre béremelkedés és versenyképesség-javulás. Csak ehhez a vállalati adóterheket kell csökkenteni. A növekedő fizetés ne jelentsen növekedő munkaerő-költséget a vállalat számára. Ezt pedig úgy érjük el, hogy a szociális adó csökkentéséről megállapodtunk a gazdasági szereplőkkel. Ennek nyomán a korábbi 27 százalékos szociális adó ma már csak 19,5 százalékos – folytatta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a mostani NI-beruházással létrejövő munkahelyeket döntő többségben diplomás, legalább két nyelvet beszélő fiatalok fogják betölteni. Az új munkahelyek magas hozzáadott értéket, technológiai színvonalat képviselnek – tette hozzá –, ezáltal a magyar gazdaság átáll egy új korszakra.

Az USA egyébként a második legjelentősebb magyarországi beruházó, 1700 vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát.

Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy amikor 2000-ben Debrecenbe érkezett, még csak egy 400 fős gyártóüzemben gondolkodtak. Ma már azonban a texasi székhelyű vállalat majdnem másfél ezer embert foglalkoztat, s az elmúlt 17 fejlesztései eredményeként a cég hardware gyártásának jelentős része a cívisvárosban történik. Debrecenbe kerültek továbbá olyan globális és regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztő, a jogi és a pénzügyi, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. Azért is választották Debrecent – jegyezte meg Alex Davern –, mert a tehetséges munkavállalók jelenléte mellett a város minőségi iskolákkal is rendelkezett.

– Az NI küldetésének tartja az innováció ösztönzését, ezért a magyar kormány stratégiai céljaival összhangban, valamint a kedvező beruházási környezetet figyelembe döntöttek úgy, hogy további befektetéseket hoznak Debrecenbe – közölte.

 

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.