Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kósa Lajos megnevettette az alapkőletétel közönségét

| 2018. 03. 09. | 16:21:00
Az amerikai NI 210 új munkahelyet teremt Debrecenben.
Kósa Lajos megnevettette az alapkőletétel közönségét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen az elmúlt négy évben egyértelműen az egyik legvonzóbb befektetési célponttá vált Magyarországon – jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NI Hungary Kft. újabb épületének debreceni alapkőletételén. Az 5,44 milliárd forintos beruházással – amihez a magyar kormány 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – bővítik az elektronikai gyártóüzemet és új szolgáltatóközpontot hoznak létre fejlesztőmérnöki, jogi, pénzügyi munkahelyekkel. A beruházás – amelyről még 2016-ban állapodtak meg – 210 új munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter ünnepi beszédében közölte, az elképesztő gyorsaságú és mélységű világpolitikai változásokkal egyidőbe soha ilyen öldöklő küzdelem nem zajlott a nagy nemzetközi vállalatok beruházásaiért. – Új ipari forradalom korszakában vagyunk, amelyet egyesek a digitalizáció, mások ipar 4.0-ként, megint mások az Internet of Things (IoT) kifejezésével írnak le. A lényeg, hogy a folyamatos innováció nyomán olyan új, modern technológikat kezdtek el használni, amelyekről korábban még csak nem is gondolkozhattunk. Új típusú verseny indult meg, ahol újabb és újabb érveket kell szolgáltatni a nagy nemzetközi cégeknek ahhoz, hogy miért Magyarországra, Debrecenbe hozzák a beruházásaikat – mondta a miniszter, kiemelve: a jövőben az egyes országok, nemzetgazdaságok sikere azon fog múlni, képesek-e meggyőzni ennek az új korszaknak a zászlóshajóit arról, hogy náluk ruházzanak be.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Magyarország nem csak megállta a helyét, hanem Európa legversenyképesebb befeketési környezetét valósította meg – jelentette ki a tárcavezető, emlékeztetve a társasági adó 9 százalékra csökkentésére, az egykulcsos személyi jövedelemadóra, a duális képzésre, vagy a felsőoktatásban megemelt informatikai, mérnöki, matematikai hallgatói létszámra.

– Ennek eredménye a 4 százalék feletti GDP-növekedés immár fenntartható módon, a rekord mélységű, 3,8 százalékos munkanélküliség. Ez utóbbi persze megint kihívás, mert az összes beruházó azt kérdezi, lesz-e elég jól képzett munkaerő. Erre válaszul azt a döntést hoztuk, hogy megszabadulunk attól a régi közgazdasági dogmától, miszerint vagy a bérek emelkednek, vagy a versenyképesség javul. Mi azt mondjuk, nem kell a kettő közötti választani, lehet egyszerre béremelkedés és versenyképesség-javulás. Csak ehhez a vállalati adóterheket kell csökkenteni. A növekedő fizetés ne jelentsen növekedő munkaerő-költséget a vállalat számára. Ezt pedig úgy érjük el, hogy a szociális adó csökkentéséről megállapodtunk a gazdasági szereplőkkel. Ennek nyomán a korábbi 27 százalékos szociális adó ma már csak 19,5 százalékos – folytatta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a mostani NI-beruházással létrejövő munkahelyeket döntő többségben diplomás, legalább két nyelvet beszélő fiatalok fogják betölteni. Az új munkahelyek magas hozzáadott értéket, technológiai színvonalat képviselnek – tette hozzá –, ezáltal a magyar gazdaság átáll egy új korszakra.

Az USA egyébként a második legjelentősebb magyarországi beruházó, 1700 vállalat több mint 100 ezer embernek ad munkát.

Az NI kötődik Debrecenhez

Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy amikor 2000-ben Debrecenbe érkezett, még csak egy 400 fős gyártóüzemben gondolkodtak. Ma már azonban a texasi székhelyű vállalat majdnem másfél ezer embert foglalkoztat, s az elmúlt 17 fejlesztései eredményeként a cég hardware gyártásának jelentős része a cívisvárosban történik. Debrecenbe kerültek továbbá olyan globális és regionális kiszolgáló központok is, mint az informatikai fejlesztő, a jogi és a pénzügyi, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. Azért is választották Debrecent – jegyezte meg Alex Davern –, mert a tehetséges munkavállalók jelenléte mellett a város minőségi iskolákkal is rendelkezett.

– Az NI küldetésének tartja az innováció ösztönzését, ezért a magyar kormány stratégiai céljaival összhangban, valamint a kedvező beruházási környezetet figyelembe döntöttek úgy, hogy további befektetéseket hoznak Debrecenbe – közölte.

Alex Davern, a National Instruments Corporation elnök-vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester és Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter (b-j) az NI Hungary Kft. új épületének alapkőletételén Debrecenben (Fotó: Czeglédy Zsolt/MTI)

Kósa: És akkor Ábrahám elővett egy ketyerét

Kósa Lajos sztorival indított. – Amikor Alex Davernnel 2000-ben először jöttünk a Határ útra, még a téglagyári gödröket találtuk és egy-két salakos, gazosódó teniszpályát, amiket mi csak Wimbledon 2-nek hívtunk… Tehát, amikor megmutattuk neki, kedves Alex, íme, az Eldorádó, a jövő ipari parkja, nos, erős képzelőerő kellett hozzá, hogy valaki tényleg belelássa. Nem csak a telekbe, de a városba is, hiszen, ha emlékszünk rá, sztráda nélkül elég kalandos volt idejönni. Ma pedig éppen azt javasoltam Alex-nek, hogy hagyja a csudába a budapesti desztinációt, vegyen egyből Debrecen–Austin repülőjegyet – csalt elő nevetést a jelenlévőkből a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, aki megköszönte az NI vezetőinek, hogy fantáziát láttak a városban.

Külön kitért az NI Hungary Kft. ügyvezetőjére, a 2015-ben Debrecen Város Mecénása díjjal elismert Ábrahám Lászlóra, a „Székesfehérvárról importált vendégjátékosra, aki ma már tősgyökeres debreceni és sikerült is felvennie az összes debreceniekre jellemző stílust, viselkedési jegyet, így a legváratlanabb pillanatokban köt belénk, mikor már azt gondolnánk, valami nagyot csináltunk”. – Ábrahám igazgató úr egy tárgyalás közepén, a Debreceni Egyetem rektori tárgyalójában, elővett egy ketyerét, ami az asztalon elkezdett menni le, fel. Azt mondta, ez a jövő, automatizálás, elektronika, digitalizáció, mi pedig tegyük zárójelbe mindazt, amiről addig beszéltünk. Az ő jelenléte mindenkit inspirál, amiért nagyon hálásak vagyunk. Mert nem szeretjük azokat, akik csak ülnek, mint egy zsák krumpli, amikor pedig tenni kellene valamit – folytatta Kósa Lajos még nagyobb nevetést előidézve.

Debrecen volt polgármestere változást érez a hazai gazdaság szerkezetében. – Magyarok vagyunk, tehát semmi sem elég jó. Hiába van történelmi mélyponton a munkanélküliség, szárnyal a gazdaság, van költségvetési egyensúly, többletes külkereskedelmi mérleg vagy 14 százalékos nettó reálbér kiáramlás, ilyenkor szokták azt mondani, akiknek semmi sem jó, hogy de a gazdaság szerkezete aggodalmakra ad okot… Igaz, akkor nem aggódtak, amikor zuhant a gazdaság, csökkentek a bérek, nőtt a munkanélküliség, s konkrétan államcsőd elé néztünk 2010-ben. De nem baj, így szeretjük magunkat… Az NI-nál, de nyugodtan mondhatom, szerte az országban látszik a jele annak, hogy a gazdaságban alapvető szerkezeti váltás történik. Például a magyar építőipar számára az elmúlt harminc évben mikor volt program a digitalizáció, az automatizálás? Mert ma ezt csináljuk. Ha a gazdaságot a munkaerőigényesség, a hatékonyság, a magas hozzáadott értékű ipar vagy szolgltatás arányának szempontjából nézzük, nem lehet nem észrevenni a javulást. Más kérdés, hogy szabályozási eszközökkel tudunk-e lépést tartani a gazdaság fejlődésével és változásával. Néha az érzésem, hogy nem eléggé – folytatta, hozzáfűzve: a világpiac vezető cégei segítenek abban a kormányzatnak, hogy a gazdaságszabályozás tartson lépést azzal az innovációval, amelyet például az NI is produkál.

Kósa Lajos elismerését fejezte ki a külgazdasági és külügyminisztériumban az elmúlt négy év gazdaságösztönzési tevékenységét illetően. – Kevesen tudják, de a magyar gazdaság exportteljesítménye 2017-ben akkora volt, mint a hetvenmilliós Törökországé. Ráadásul fantasztikus kapcsolatrendszere van a Kelet és az európai gazdaság között. De ez a külpolitikában is nagy váltást követelt, amely immár a gazdasági kapcsolatokra, az expanzióra, a kereskedelemre és ezen keresztül a nemzetközi együttműködésre koncentrál – mondta.

Papp László: Az NI a legjobb referencia volt

– Debrecen és az National Instruments 17 éve tartó együttműködése új szakaszba lép. A cég jelenléte a modern, innovatív és a dinamikusan fejlődő Debrecen szimbóluma lett. Elsősorban azért, mert amikor a vállalat 2001-ban megkezdte működését, a tradicionális helyi iparágak, a feldolgozóipar, az élelmiszeripar rendkívül nehéz helyzetben voltak. Az NI szemlélete irányította rá a figyelmet arra, hogy milyen nagy lehetőség rejlik a tudásalapú gazdaságban azzal az egyetemi háttérrel, amivel a város rendelkezett. Az NI együtt fejlődött, erősödött Debrecennel, sőt néha még picit le is hagyott bennünket. De azért mi is igyekeztünk, az utóbbi négy évben, bocsássák meg, hoztunk néhány versenytársat – fordult a cégvezetők felé, utalva az elmúlt két évben bejelentett, a megyeszékhelyen beruházó multikra. Megjegyezte, ma már az a cél, hogy Debrecen ne csak az országban vívjon ki jelentős szerepet, hanem nemzetközi szinten is magasan jegyzett, elismert befeketetési helyszín legyen. Ezt a törekvésüket ismerte el a Financial Times, amely kategóriájában a legkiemelkedőbb tőkevonzási képességgel, stratégiával rendelkező településnek választotta Debrecent, ezért az 2018/19-ben „A jövő európai városa” címet viselheti.

– Az NI jelenlétéből rendkívül sokat profitáltunk. Új oktatási kapcsolatok jöttek létre és az innovációt, a kutatásfejlesztést előnyben részesítő gazdaság- és adópolitikát alakítottunk ki. Az NI a legjobb referencia volt a befektési tárgyalásaink során, amiért külön köszönet Ábrahám Lászlónak

– szögezte le Papp László. 

A polgármester arról is szólt, hogy soha egy kormányzati cikluson belül annyi támogatás nem érkezett Debrecenbe, mint a Fidesz-KDNP kormány alatt 2014–2018 között. Megfogalmazásában 2010 válságokkal küzdő Magyarországa a múlté, az Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága lett és ebből erősen kivette a részét Debrecen, ahová négy év alatt összesen 230 milliárd forint értékű működőtőke érkezett, érkezik, 4700 új munkahely létrehozásával. 

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.