Hirdetés

Koraszülöttekkel kenguruzhatnak Debrecenben

unideb.hu

2018.03.19. 13:20

Koraszülöttekkel kenguruzhatnak Debrecenben
Fotók: unideb.hu

Nagyszerű ajándékot kapott az intenzív osztály.

Hirdetés

Speciális, úgynevezett kenguruzó széket kapott ajándékba a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztálya a British Telecom debreceni irodájától. Az adomány a babáknak és mamáknak is komfortosabbá teszi a közvetlen érintkezést.

A kengurumódszer lényege, hogy a koraszülött az édesanya vagy édesapa mellkasán fekszik, bőr-bőr kontaktusban vannak, mely segíti a kötődés kialakulását, csökken mind a szülők, mind a gyermek szorongása.

– Kimutatott, hogy „kenguruzás” során szabályosabbá válik a koraszülött légzése, kevesebb a légzéskimaradás, egyenletesebb a szívverés, a koraszülött találkozik a normál anyai bőrbaktérium flórával, ezáltal csökken a fertőzések előfordulása

– mondta az unideb.hu-nak Nagy Katalin, a Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosa.

Hozzátette: vizsgálatok igazolták, hogy a kengurumódszert alkalmazó osztályokon magasabb a szoptatott koraszülöttek aránya, és hazabocsátáskor a kizárólagosan anyatejjel tápláltak száma, gyorsabb a súlygyarapodás. A koraszülött testhőmérsékletét az anya teste hatékonyan tudja szabályozni.

A British Telecom debreceni irodájának munkatársai március 14-én adták át a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályán azt a különleges széket, amely kényelmesebbé teszi a „kenguruzást”. A háttámla pozícionálásával az újszülött a szülő mellkasán fekhet, valamint az édesanya számára is kényelmes már a szülés utáni időszaktól kezdve.

Debreceni Egyetemgyermekklinika

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.