Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hortobágyon nincs élet cigánymuzsika nélkül, de ilyen áron?

| 2018. 03. 08. | 17:28:00
A debreceni prímás szerint őket akarták elmozdítani egy „csellel” a tavaly történtek miatt.
Hortobágyon nincs élet cigánymuzsika nélkül, de ilyen áron?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pályázatot írt ki a Hortobágyi Csárdát üzemeltető cég élőzenei szolgáltatásra. A feltételek között megszabták, hogy hegedűnek és cimbalomnak szólnia kell, tehát klasszikus cigányzenészeket kerestek, ahogy az a hortobágyi miliőhöz és hagyományokhoz illik.

Hova tűnt az aranykezű Burai Robi és a szorgosan munkálkodó cimbalmosa?

– tette fel a kérdést magának a nótáskedvű ember a Hortobágyi Nonprofit Kft. hirdetése láttán. A debreceni prímás és társa évekig csalt könnyet vagy mosolyt a vendégek arcára a csárda öreg falai között.

Pályázhattak volna...

Érdeklődésünkre, Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. igazgatója azt válaszolta: a csárda jó hírnevének további erősítése miatt döntöttek úgy, hogy a zenei szolgáltatás a kiírt felhívásra jelentkező legjobb zenekar láthatja el a továbbiakban. Az üzemeltetőnek a korábban zenélő muzsikusokkal szemben nem volt kifogása, amit Medgyesi szerint az is bizonyít, hogy nem voltak kizárva a pályázaton való indulásból.

Ha az ember állását hat év után meghirdetik...

Burai Róbert prímás másképp látja. Az a gyanúja, érzése, hogy a tavaly történtek miatt váltak nemkívánatos személyekké Hortobágyon.

Tavaly év végén abban maradtunk az üzemeltetővel, hogy a márciusi nyitás előtt újra megállapodunk, erre pályázatot írtak ki. Felajánlották, hogy nyugodtan induljunk, de hát kérdem én, ugyan mi értelme lenne? Ha az ember állását hat év után meghirdetik, akkor az egy erős jelzés arra vonatkozóan, hogy nem tartanak rá igényt

- fogalmazott Burai Róbert a Cívishír érdeklődésére.

A kétszáz éves hagyomány védelmében

A debreceni cigányprímás 2017 márciusában azzal kereste meg a szerkesztőségünket: a csárdát üzemeltető Hortobágyi Nonprofit Kft. első embere közölte vele telefonon, nem tartanak igényt a szolgálataikra, és hangfalakból szól majd a zene a több mint háromszáz éves csárdában. Buraiék a kétszáz éves magyar hagyományt féltve fordultak a sajtó nyilvánosságához, és cikkünk nyomán országossá duzzadt az ügy. A felek ennek hatására aztán megállapodtak, az új idény azonban már nem velük kezdődik a Hortobágyon.

[Beillesztett cikk: Hortobágyi leépülés: Debrecen örökségét alázzák]

Az új zenészek kilétét még nem hozta nyilvánosságra a Hortobágyi Nonprofit Kft., de a pályázók kiértékelése már megtörtént – mondta Medgyesi Gergely Árpád, aki érdeklődésünkre kifejtette, reményeik szerint állami forrást is igényelhetnek a cigányzenészek foglalkoztatására.

A Hagyományok Háza tavaly indította útjára a „Muzsikáló Budapest” című programját, melyre akkor még csak budapesti vendéglátóhelyek pályázhattak. Úgy tudjuk,  a programot vidéki helyszínekre is kiterjesztik, de konkrét összegekről és pályázati feltételekről még nincs információnk

- mondta az igazgató, aki elárulta, a pályázatra négy zenekar jelentkezett.

Húzd csak, prímás!

Burai Róbert sajnálja, hogy – legalábbis egy időre – búcsút kell intenie a Hortobágyi Csárdának, hiszen erős családi kötődése van a legendás vendéglátóhelyhez. A nagyapja, a híres-neves Burai Zsiga a harmincas években kezdett zenélni a csárdában, rá pedig az apjáról szállt a hagyomány. Öröm az ürömben: a prímás szerencsére nem marad munka nélkül, az idényben a Panoráma Étteremben, illetve a Fekete Farmon húzza el a vendégek örömét vagy bánatát.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.