Hirdetés

Hirdetés

Gyárbezárás fenyeget Kabán!

Cívishír

2018.03.12. 17:26

Gyárbezárás fenyeget Kabán!
A német multicég még keresi a vevőjét (Fotó: Magánarchívum)

A német Evonik befejezné a treonin-előállítást, több mint száz dolgozó bajban.

Hirdetés

Hirdetés

Közel 120 fős csoportos elbocsátást jelentett be a megyei munkaügyi központban az Evonik Agroferm Zrt. a kabai gyárára vonatozóan – értesült a Cívishír több forrásból. Ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy bár a cég nem tudott megegyezni külföldi partnerrel, folynak még tárgyalások lehetséges magyar vevőkkel a bezárást elkerülendő.

A kabai üzem a német Evonik csoporthoz tartozik és 2005 óta ThreAMINO brand-név alatt L-treonint állítanak elő állati takarmányozás számára. Február elején körülbelül 125 munkavállaló dolgozott náluk – mondta el érdeklődésünkre akkor az ottani vezető, Velenczei Vladimir, hozzátéve, hogy az Evonik semmilyen piaci szóbeszédet nem kommentál. 

Kabának súlyos érvágás

Gazdasági körökben egy ideje lehet már hallani arról a német-kínai egyezségről, miszerint előbbiek inkább a Távol-Keletről, az itteni előállítási költségnél olcsóbban szereznék be a fehérjealkotó szerves vegyületet. Ez lehet az oka a kabai gyár bezárásának is. A helyzetet bonyolítja, hogy a Cívishír információi szerint az Evonik nem szeretné, ha a jövőben treoningyártás zajlana Kabán. Nem hivatalosan úgy tudjuk, a németek számára két vevőjelölt jöhet szóba.

A cégnél nem csak helyiek, hanem püspökladányiak, nádudvariak és debreceniek is dolgoznak, a megyeszékhelyre munkásbusz jár.

A tulajdonosi tárgyalások remélhetően sikerre vezetnek, különben nem csak a munkavállalók, hanem a kabai önkormányzat is bajba kerül: a városnak 2017-ben 90 millió forint iparűzési adóbevétele származott az Agroferm Zrt. tevékenységéből, ami a teljes éves bevétel harmada.

2013 végén a cég még arról számolt be, hogy egy 2,1 milliárd forintos projekt során (amihez 997 milliós uniós támogatást nyerte az Új Széchenyi Terv révén) költséghatékony, környezetbarát, víz- és energiatakarékos technológiát fejlesztettek ki a kabai állateledel- és takarmánygyártáshoz. Az Evonik – akkori közlése szerint – 20-ról 30 ezer tonnára növelte a takarmány minőségű, 98,5 százalékos tisztaságú aminosav gyártását.

Ratalics László

KabaAgroferm Zrt.EvonikTreonin

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.