Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Senki nem mondott nemet a debreceni rekordköltségvetésre

| 2018. 02. 22. | 18:50:00
Papp László és Madarasi István azért tartanak kicsit az árak túlszaladásától.
Senki nem mondott nemet a debreceni rekordköltségvetésre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ellenszavazat nélkül fogadta el Debrecen város 2018-as költségvetési tervezetét a közgyűlés csütörtökön, amit Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester „történelminek” nevezett a korábbi húsz gyakorlatára utalva. Megjegyzendő, több ellenzéki képviselő hiányzott az ülésről. De az is tény, hogy a büdzsé-javaslatra a korábbi bizottsági üléseken sem mondott nemet senki (tartózkodás azért előrdult).

Hiába csettintenek

A szavazás előtt Papp László emlékeztetett: a 87,5 milliárd forint főösszegű költségvetés rekord, s mindkét „lába”, nevezetesen a működésre és a beruházásra szánt pénz mennyisége jelentős mértékben növekedett az előző évhez képest. Az idei költségvetési főösszeg meghatározó részét jelentik az uniós forrásokból megvalósuló pályázatok (az Új Főnix Terv programjai, mint például a lakótelepi parkok megújítása, a tócóskerti piac építése, a Zenede felújítása stb.), az állami pénzből meginduló fejlesztések (nemzetközi iskola, strandfürdő, repülőtéri projektek) és az önkormányzati beruházások (például útépítések).

Papp Lászó szerint „nagyon komoly kihívás elé állítja a várost” az építőipari anyagárak és szolgáltatási díjak gyors emelkedése, ami miatt már több beruházást újra kellett gondolni, lévén nem fértek bele az előzetesen tervezett keretbe (a Karácsony György Utcai Bölcsőde esete is ilyen). A gyors drágulásból eredő alultervezettséget megelőzendő, 600 millió forintos úgynevezett puffert terveztek a büdzsébe.

Szólt arról is, hogy a működési költségek jelentős növekedése miatt képtelenek „csettintésre” teljesíteni az intézményi igényeket. Ugyanakkor, mint mondta, így sikerült stabil költségvetést készíteni, amely nem számol túlzóan sem a helyi adóbevétekkel, sem az ingatlanértékesítésből befolyó összegekkel. A polgármester kitért rá: saját szférájukban érzékelik az erős bérnyomást, s ha nem is a kívánt mértékben, de idén is emelik a béreket a polgármesteri hivatal és az önkormányzati rendszerhez tartozó valamennyi dolgozó esetében. 

Arról is beszámolt, hogy 2018-ban a korábbi, józsaihoz hasonló „városcentrum-típusú” beruházásokat eszközölnek a Tócóskertben és a Tócóvölgyben, a déli városrészben és a Dobozi lakótelepen (ott a piac és az orvosi rendelő révén ennek már érzékelhető jelei vannak).

Az előterjesztés kapcsán kérdés nem volt.

Madarasi István (MSZP) hozzászólásában kiemelte: tart a folyamatban lévő beruházások „túlárazásától”, példaként hozva fel azt, hogy a főpályaudvar korábbi 21 milliárd forintos költsége már 33 milliárd forintnál tart (de közel sem biztos, hogy annyi lesz a vége, hiszen 2018-as árakon felülvizsgálják a projekt költségigényét – a szerk.).

Balázs Ákos frakcióvezető (Fidesz–KDNP) mérföldkőnek nevezte a költségvetés tervezetét, mint mondta, az egyszerre nyújt jövőbe mutató, vonzó képet és annak megvalósítására is alkalmas.

– Egyszerre segít a mindennapok komfortos megélésében és abban, hogy a város a gazdaságfejlesztés révén fenn is tudja tartani ezt a kényelmet – utalt a 2018-as út- és csatornaépítésekre, a felszíni vízelvezetéshez kapcsolódó beruházásokra éppen úgy, mint a munkahelyteremtésre, vagy a bölcsődei, óvodai korszerűsítésekre.

Régi-új igazgatók

A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy újabb 5 évre megbízzák Angi Jánost a Déri Múzeum, míg Kovács Béla Lórántot a Méliusz Juhász Péter Könyvtár vezetésével (egyik esetben sem volt más pályázó). Papp László mindkettőjük intézményvezetői teljesítményét méltatta és köszönte.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Győzelem vagy halál - így vág neki a szegedi útnak a DEAC
Győzelem vagy halál - így vág neki a szegedi útnak a DEAC
A debreceniek vereség esetén csak nagy mázlival juthatnának be a rájátszásba.
Hirdetés
Hirdetés
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A nagypénteket sem úsztuk meg súlyos karambol nélkül Debrecenben
A Füredi úton a tűzoltók végzik a mentést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés