Hirdetés

Pénzt keresne Debrecen nevével, jelképeivel? A polgármester engedélyezheti

Cívishír

2018.02.16. 18:42

Pénzt keresne Debrecen nevével, jelképeivel? A polgármester engedélyezheti
Debrecen város zászlaja 2:3 oldalarányú, vízszintes téglalap alakú, három 1/4-2/4-1/4 arányú, kék-sárga-kék színű vízszintes sávból áll

Szigorodik a rendszer, nem akarnak tovább kedvezni a bóvlinak.

Hirdetés

Egyszeri 10 ezer forintos díjat kell fizetnie annak, aki kereskedelmi célra kívánja felhasználni Debrecen címerét, zászlaját; a jelképek használatát a polgármesternél kell kérelmezni, a bevétel az önkormányzat kasszáját gyarapítja. A díj összegét nem befolyásolja az előállítani kívánt termék ára, mennyisége – az erről szóló előterjesztés is szerepel a debreceni közgyűlés február 22-i ülésének napirendjén. 

A határozati javaslat nevesíti, hogy milyen esetekben nem szükséges az engedélyeztetés, valamint részletekbe menően rendelkezik a hiteles ábrázolás tudnivalóiról. A kérelem elbírálásakor vizsgálják, hogy a benyújtó tevékenységének jelentősége indokolttá teszi-e a címer vagy zászló használatát, az alkalmas- e a közfigyelem felkeltésére és a város iránti megbecsülés fokozására. Az engedélyt a polgármester visszavonhatja!

A város égszínkék, cinksárga színű zászlójával összefüggésben jó, ha tudják: a jelkép a nemzeti zászlót nem helyettesítheti.

A „Debrecen” név használata (toldalékos formában is) szintén engedélyköteles lenne az előterjesztés értelmében, de díjfizetés nélkül.

A javaslat szerint a nemzeti és állami ünnepek alkalmával a hivatalos ünnepségek helyszínei a Kossuth tér, az Egyetem tér, a Bem tér és a Petőfi tér lehetnek.

RaL

Debrecen címere:
Egyenesen fennálló égszínkék hadipajzs, alján három csúcsú halomból képzett zöld mező, középen zöld lombkoronájú pálmafa emelkedik. Alatta fehér színű gyapjas bárány áll, feje körül arany dicskoszorú, három lábával két nyitott könyvön, felemelt és kissé behajlított jobb első lábával aranyszínű kereszt rúdját tartja, a kereszten lecsüngő és szétterjesztett, fehér kereszttel hímzett veres lobogó. A bárány egész testének súlyával a pajzs jobb oldal felé fordul és lép. A pajzs tetején nyílt sisak felett a koronán kiterjesztett szárnyú, mellén zöld borostyán koszorút viselő, felemelt fejű és kitátott szájú főnix madár, mely a koronából felcsapó lángoknál magát perzseli. A sisak felső részéről balról veres és fehér, jobbról arany és kék színű címerrojtok futnak le szorosan a sisakhoz, illetve a pajzshoz simulva. A főnix madár feje felett tündöklő nap látható.
DebrecenpolgármesterDebreceni közgyűlésJelkép

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.