Hirdetés

Kevesebb iparűzési adóbevétellel számol Hajdúböszörmény

Cívishír

2018.02.07. 18:25

Kevesebb iparűzési adóbevétellel számol Hajdúböszörmény
Milliárdos nagyságrendű beruházások jönnek a Hajdúvárosban (Fotó: Barczag Krisztán)

Viszont egy sor komoly beruházás szerepel a 2018-as költségvetésben.

Hirdetés

6,741 milliárd forint bevétellel, 7,799 milliárd forint kiadással tervezik Hajdúböszörmény város 2018-as költségvetési főösszegeit, az erről szóló előterjesztésről a február 8-i (csütörtöki) testületi ülésén dönthetnek az önkormányzati képviselők. A költségvetés egyensúlyát 1,125 milliárd forint felső összegű – felhalmozási célú – fejlesztési hitellel biztosítanák.

A határozati javaslatban működési költségvetés címén 3,4 milliárd forint, a város által bonyolított beruházások kapcsán felhalmozási kiadásként 3,744 milliárd forint, önkormányzati felújításokra vonatkozóan 36 millió forint szerepel 611 millió forintos céltartalék mellett.

Oviépítés, ipari park

Ami a 2018-as uniós és állami forrású (több esetben önrészt is igénylő) beruházásokat illeti, nagyobb tétel a Fürdőkert turisztikai és sport célú fejlesztése (737 millió forint 26 milliós önrésszel), a nyugati ipari park (667 millió forint), a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer (200 millió forint 45 milliós önrésszel) fejlesztése, vagy éppen a művelődési központ (300 millió forint 72 milliós önrésszel) és a polgármesteri hivatal (210 millió forint) energetikai korszerűsítése. De az előterjesztés a felsoroltakon túl is számos jelentős összegű beruházásról tesz említést (külterületi helyi és önkormányzati útfelújítások, húsfeldolgozó, óvodaépítés stb.)

Több, mint százmilliós csökkenés

Úgynevezett közhatalmi bevételekből 1,45 milliárd forinttal számolnak a 2017-es 1,56 milliárd helyett. A legnagyobb tétel az iparűzési adó, amely az idei évre vonatkozó költségvetésben 1,1 milliárd forinttal szerepel a tavalyi 1,225 milliárd után. Az építményadót 120 millióra (2017: 130 millió), a magánszemélyektől származó kommunális adót 120 millió forintra (megegyezik a múlt évivel) „lőtték be”. Idegenforgalmi adóból 5 milliót szednének be a tavalyi 4 millió helyett.

Az úgynevezett felhalmozási javaknál szereplő ingatlanértékesítésből 23 millió forint bevételt remélnek, tavaly ez 70 millióval szerepelt. Bizonyos önkormányzati ingatlanok eladásáról jelenleg is folynak tárgyalások, de kimenetelük – írják – bizonytalan.

Önkormányzati intézmények felújítására 31, lakásokéra 5 millió forintot terveznek. A helyi polgármesteri hivatal létszámát 66 főben határozták meg, bár, jegyzi meg a Kiss Attila polgármester nevével fémjelzett előterjesztés, komoly munkaszervezési problémákkal kell megküzdeni.

RaL

önkormányzatHajdúböszörményköltségvetésFürdőkert

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.