Hirdetés

Egy éve vitte el Janit a Tisza

Fotók: MTI archív, Czeglédi Zsolt

2018.02.13. 08:22

Egy éve vitte el Janit a Tisza

A jég akciófilmbe illő helyzetet teremtett.

Hirdetés

2017. február 13-át sosem feledi Tiszacsege: a 40 éve nem látott levonuló jégtömeg egy emberrel a fedélzetén elragadta a révben kikötött kompot. A rajta tartózkodó révésznek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet, őt a honvédség helikopterrel mentette ki.

Fajta János másfél órát töltött a fedélzeten teljes bizonytalanságban – ennyi idő alatt országos ismertségre tett szert. Az egész nemzet aggódott ugyanis az életéért. A révész azóta is a kompon dolgozik.

A dühöngő folyón érkező zajlás iszonyú pusztítást végzett a parton: stégeket és ingatlanokat rongált meg.

Az elszabadult komp 25 kilométert sodródott a jeges árban, egy ideig a tiszafüredi hídnál vesztegelt a folyó medrében, ahol ismét beállt a jég. Olvadás után onnan hozták vissza.

Az önkormányzat tulajdonát képező, felújított kompot április 21-én ünnepélyes keretek között avatták fel. Hat-nyolc ember folyamatosan dolgozott a hajó szerkezetének felújításán, a lemezek, merevítők cseréjén, a festésen. Szilágyi Sándor polgármester avatóbeszédében kiemelte: a csegei komp az összefogás jelképévé vált. A 19 millió forintból rehabilitált vízi járművet azóta ismét szállítja az utasokat Tiszacsege és Ároktő között. Bejelentette, ezentúl minden év áprilisában megtartják Tiszacsegén a komp napját.
Tiszacsegejégzajláskomp

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.