Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni egyirányúsítás: 80 ezer forintba is fájhat, ha elbambul

| 2018. 02. 16. | 07:55:00
Számítsanak rendőri ellenőrzésekre a belvárosban!
Debreceni egyirányúsítás: 80 ezer forintba is fájhat, ha elbambul
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy január végi súlyos sérülést leszámítva nem okozott személyi sérüléses közúti közlekedési baleset növekedését sem a debreceni egyirányúsítás, sem több kereszteződés átépítése – osztotta meg a Cívishírrel a rendőrség tapasztalatait Tóth Tibor közlekedésrendészeti osztályvezető. A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársa figyelmeztetett, a decemberi, januári türelmi időszak véget ért.

Eltérni a megszokottól

A múlt hónap végén egy 61 éves sárrétudvari férfi a Tisza István utca irányából érkezve – eleve szabálytalanul a forgalommal szemben közlekedve – megpróbált egyenesen továbbhaladni a Széchenyi és Nyugati utcák kereszteződésében a Széchenyi utca felé (a Mechwartnál). Az elsőbbségadást elmulasztva karambolozott egy jobbról érkező teherautóval, aminek következtében súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. A személygépkocsi vezetőjének keresnivalója sem lehetett volna a Széchenyi utcai forgalmi sávon, hiszen a kötelező haladási irány – a tömegközelekedést leszámítva – éppen ellentétes a belvárosi egyirányúsítás után!

Tóth Tibor alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető (Fotó: Ratalics László)

Tóth Tibor alezredes és kollégái a változás után két hónapig intézkedtek ugyan a vétőkkel szemben, de ha csak pillanatnyi figyelmetlenség, elbambulás, a megszokás állt a vétségek mögött, beérték tájékoztatással, figyelmeztetéssel. Mint portálunknak elmondta, az autósok általában a forgalmi irányt tévesztették el a Széchenyi, a Kossuth, a Faraktár, a Szent Anna és a Miklós utcákon. A rendőrök januárban már erőteljes javulást éreztek, amihez az kellett, hogy addigra sokan áttervezték az útvonalaikat. Különösen a belvárosi iskolákat, munkahelyeket a reggeli órákban megcélzó családok: nekik nagy valószínséggel módosítani kellett a megszokott útiterven.

– Az oktatási intézményeket erősen érintették a változások, de nekem úgy tűnik, sikerült az átállás - hangsúlyozta Tóth Tibor, aki alapvetően elégedett az új forgalmi helyzettel. Előnye – emelte ki – a belváros áteresztő képességének javulása. A hátránya, hogy egyes utcák nehezebben megközelíthetőek. A szakember bátrabb áttervezésre biztat, szerinte nem vagyunk elég rugalmasak, nyugodtan ki lehetne próbálni más útvonalat egy-egy cél elérésére. – Többeknél tapasztalom, hogy makacsul ragaszkodnak a megszokotthoz, holott érdemes volna átgondolni más útvonalakat is, hiszen elképzelhető, hogy különböző alternatívák kipróbálásával könnyebben megtalálható az ideális útvonal.

[Beillesztett cikk: Debreceni egyirányúsítás: mit szól a polgármester?]

Véget ért a türelem

Az biztos, hogy szigorúbb fellépésre kell számítani a rendőrök részéről a balesetek megelőzése érdekében. Aki a Csonkatemplomnál a Piac utca felől jövet balra kanyarodik, a Széchenyi utcára, akár csak a Halköz Üzletházba való gyorsabb lejutás érdekében, kemény büntetést reszkíroz. Ha elkapják, akár 80 ezres közigazgatási bírság is lehet a vége: 50 ezer forint a balra kanyarodni, 30 ezer forint a behajtani tilos tábla megszegéséért (halmozódhat!). Hasonló szankciókkal több helyen is számolni kell a belvárosban! Tóth Tibor a Cívishírnek elmondta: a jogsértések továbbra is előfordulnak, ezért kollégái folyamatosan ellenőrzik a közlekedőket a központban.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.