Hirdetés

Bevetik a hódmezővásárhelyi bombát a Fidesz ellen Debrecenben?

2018.02.28. 12:23

Bevetik a hódmezővásárhelyi bombát a Fidesz ellen Debrecenben?
Kőszeghy Ábel (jobbra) és jobbikos társai önállóan indulnak (Fotó: Cívishír)

A nagy kérdésre kerestük a választ a helyi jobbikosoktól.

Hirdetés

A teljes ellenzéki összefogás térdre kényszerítette a fideszes jelöltet Hódmezővásárhelyen, és azóta a magyar sajtó nem kormányhű része azt a kérdést feszegeti élénken, hogy más városokban is hasonló felállással sikerre lehetne vinni az április 8-i ügyet a kormánypárti jelölttel szemben.

Puzsér Róbert független kritikus, az Orbán-kormány heves bírálója szerint

Még nincs késő együttműködni: koordinált jelöltállítással a Fidesz legyőzhető. Ahol a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, ott a teljes ellenzéknek be kell állnia a Jobbik jelöltje mögé – ahol az MSZP, a DK vagy az LMP a legnépszerűbb ellenzéki párt, ott a teljes ellenzéknek be kell állnia MSZP, a DK vagy az LMP jelöltje mögé

- írja a Facebookon a „szélsőközép” publicistája, aki nem tud elképzelni egy MSZP-DK-Jobbik-LMP koalíciós kormányt, de azt igen, hogy az új országgyűlés arányos választási rendszert alkot, meneszti a legfőbb ügyészt, majd feloszlatja magát, és új választást ír ki a megváltozott feltételekkel.

A Jobbik nélkül nem megy

A Jobbik szerepe a történetben azért hangsúlyos, mert a jelenlegi erőviszonyok alapján nélküle nem lehet az ellenzéki győzelem esélyeit latolgatni. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás győztese, Márki-Zay Péter is a Jobbik unszolására indult, és a "független jelölt" kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és egy jobbikos kampánycsapat segítette.

A hódmezővásárhelyi eredmény után már a Jobbik egyik legnagyobb bírálója, a pártot néhány éve még betiltatni akaró Gyurcsány Ferenc sem válaszolt egyértelműen arra, hogy biztosan kizárják-e az együttműködést a Jobbikkal.

Vannak olyan kérdések a magánéletben és a politikában, amelyekre igennel és nemmel egyszerűen nem lehet válaszolni

- fogalmazott. A DK álláspontja nem változott, sem formális, sem informális módon nem működnek együtt a Jobbikkal, de az, hogy "ez az álláspont megváltozhat-e a jövőben, azt nem tudom – idézte Gyurcsányt az MTI hétfőn.

Mi a helyzet Debrecenben?

Ezek után arra voltunk kíváncsiak, hogy maguk a jobbikosok hogyan gondolkodnak a nagy kérdésről. Előfordulhat az, hogy például Debrecenben visszaléptetik a jelöltjeiket a DK és az MSZP javára, vagy fordítva, elfogadják a baloldal támogatását?

– tettük fel a kérdést a debreceni Jobbik első emberének, Kőszeghy Ábelnek.

Semmiképpen nem lépünk vissza se az MSZP, se a DK javára, és tőlük sem várjuk ezt irányunkba

- fogalmazott kertelés nélkül a debreceni politikus, azaz tartja magát ahhoz a pártállásponthoz, hogy önálló jelöltekkel indulnak az áprilisi választáson.

Az MSZP és az LMP a Jobbiknak komolytalan

Ezt erősíti az is, hogy Dúró Dóra parlamenti képviselő hétfőn úgy fogalmazott: semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek.

Hangsúlyozta: a választások előtt semmilyen más párttal nem tárgyalnak. Az LMP kapcsán például kifejtette: beszédes, hogy a párt nem hozta nyilvánosságra mind a 106 egyéni jelöltjét, úgy tűnik, a pártnak az is probléma, hogy kiállítsa őket. Innentől kezdve komolytalan erőről van szó - jegyezte meg, az MTI tudósítása szerint.

A Jobbik Debrecenben Herpergel Róbertet (1-es körzet), Kőszeghy Ábelt (2) és Csikai Józsefet (3) indítja.

BeA

 

FideszJobbikválasztás 2018

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.