Hirdetés

A kultúrába és az oktatásba (is) befektet Debrecen

Cívishír

2018.02.20. 13:40

A kultúrába és az oktatásba (is) befektet Debrecen
A zenedére is ráfér már a felújítás (Fotó: civishir.hu)

Egy ekkora város nem is tehet mást.

Hirdetés

A tavalyinál több pénz jut Debrecen költségvetéséből idén a szociális kiadásokra, kulturális és oktatási feladatokra – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a város alpolgármestere.

Komolay Szabolcs hangsúlyozta: a három ágazat működtetésére 13,6 milliárdot, beruházásokra pedig  17,8 milliárdot fordítanak a 2018-as büdzséből, amelyet csütörtöki ülésén fogad majd el a közgyűlés.

A szociális ágazat a tavalyi 2,8 milliárd forinttal szemben az idei költségvetésben 3 milliárd forintos főösszeggel szerepel – hangsúlyozta az alpolgármester, kiemelve, hogy

év végéig elkészül a család- és gyermekvédelmi központ új épülete a Nádor utcán, ahol a nyugdíjasok egy 300 fős különtermet és irodákat is kapnak majd.

A Pallagi úti idősek házáról szólva elmondta: az intézmény teljes felújítása nagyjából 1 milliárd forintba kerülne, de mivel sem uniós, sem pedig hazai pályázatok nincsenek ilyen célra, a teljes felújítás nem jöhet szóba. Az önkormányzat az idei költségvetésében 60 millió forintot különített el az idősek házának rekonstrukciós munkálataira.

Megújul a Beregszászi

Az oktatás területén mintegy 2,8 milliárd forintnyi infrastrukturális jellegű beruházást tervez a helyhatóság – mondta. Példáként említette, hogy idén elkezdődik három általános iskola, a Lilla téri, a Bocskai és a Dózsa György felújítása, de a legnagyobb volumenű beruházás a Debreceni Szakképzési Centrumhoz tartozó Beregszászi szakgimnázium és szakközépiskola rekonstrukciója lesz, erre több mint 1 milliárdot költenek majd. Végre az idei esztendő első felében elkezdődhet a zenede korszerűsítése is, amely 360 millió forintból valósulhat meg.  

Áldozni kell a kultúrára

A kultúra terén a regionális centrum szerepét akarja betölteni a város – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, hozzátéve, hogy ennek érdekében több pénzt kell a területnek biztosítani.

Az ágazat debreceni szereplői közül a legnagyobb költségvetési növekményt a Kodály Filharmónia tudhatja magáénak. Az intézmény százhatvan millióval kap többet a tavalyinál, így 823 millió forintos lesz a büdzséje. A Csokonai színház 53 millióval jut nagyobb forráshoz, 1,2 milliárdos lesz az idei költségvetése a teátrumnak. Az alpolgármester a Latinovits Színház kapcsán megjegyezte: a mintegy 10 millió eurós forrásra benyújtották a pályázatokat, amelyeket idén elbírálnak, és így 2019-ben végre elkezdődhet a beruházás.

A Vojtina Bábszínházra is ráférne már a felújítás, ennek ütemezésére idén az előkészületek indulhatnak el, azaz szakemberek mérik fel, hogy milyen jellegű rekonstrukciókra lenne szükség a következő években.

Komolay Szabolcs hangsúlyozta:

Debrecen regionális gazdasági szerepre tör, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy kulturális és oktatási téren is magas színvonalú legyen a kínálat, ezért építi meg a város például a nemzetközi iskolát, amely 2019 őszétől fogadja majd a diákokat. Az ilyen jellegű befektetések versenyelőnyt jelentenek Debrecennek a befektetőkkel folyó tárgyalásokon.   

Debrecenoktatásköltségvetéskultúra

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.