Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni lány, aki ott van, ahol eltűnhet öt napra

| 2018. 02. 16. | 19:24:00
Extrém élet egy különleges országban: Mecsei Csenge Új-Zélandon.
A debreceni lány, aki ott van, ahol eltűnhet öt napra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Mecsei Csenge Új-Zélandig jutott, de utazásai még csak most kezdődnek. Fél évet töltött ebben a távoli országban, élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük.

Cívishír: Új-Zéland nem hétköznapi választás.
Mecsei Csenge: Pontosan fél éve lakom Queenstownban, ami turistaközpont. Egy teraszos-báros étteremben találtam munkát. Kíváncsi voltam, milyen messzire juthatok el Magyarországról, erre lényegében a földgolyó másik pontján találtam magam. Új-Zéland különösen kedves nekem, hiszen nagyon európai a kultúrája. Hiába vagyok távol az otthonomtól, nem annyira felfoghatatlan minden. Hihetetlen tájak vannak itt: átmész a hegy másik oldalára, és a sivatagból hirtelen egy erdőben találod magad.

Cívishír: Hogyan lehet kijutni oda?
Mecsei Csenge: Egy Fly to work nevű programba jelentkeztem. Ők kiközvetítettek egy itteni partnerhez. Készítenem kellett egy turizmusközpontú jelentkezési videót, egy héten belül jött a válasz. Segítettek a vízummal, de magamnak tettem bonyolulttá a folyamatot. Ha külföldről utazol Új-Zélandra, semmire nincs szükséged, turistáskodhatsz kedvedre három hónapig, de ha több ideig maradsz, mindenféle egészségügyi papírra van szükség.

Cívishír: Új-zélandi magyarok?
Mecsei Csenge: A srác, aki előttem az én posztomon volt, szintén magyar, egymást váltottuk. A főnökeim is itthoniak, sőt a konyhán is dolgozik hazai lány. Viszont annyira rászoktunk már az angol nyelvre, hogy ha magunk között vagyunk is, nem mindig váltunk át magyarra, inkább keveréket használunk.

Cívishír: Mi volt az első benyomásod?
Mecsei Csenge: Megérkeztem, a repülő havas csúcsok között szállt le, ehhez képest Queenstownban szinte sosincs hó. Eszméletlen gyönyörű magasságok, terek vannak. A másik benyomásom, hogy nem találkoztam kiwikkel (új-zélandi lakosok – a szerk.). Errefelé nem nagyon élnek, az egész város egyfajta utazó közösséget tart fent.

Minden csak időszakos, mindenki csak átmenetileg lakik itt.

Nemzetközi a társaság: brazilok, kínaiak. Nehéz ezt megszokni, pedig Magyarországon is sokan vannak. Új-Zélandot erősen meghatározza az ázsiai kultúra, sok a kínai és thai étterem. Megtapasztaltam, milyen a rasszizmus áldozatául esni: lakáskereséskor az egyik helyen azért utasítottak vissza, mert nem vagyok kínai.

Cívishír: Sokan mediterrán országnak gondolják Új-Zélandot.
Mecsei Csenge: Többnyire havas az idő ilyenkor, piszok hideg van. Queenstown síközpont is, bár az itteni pályák meg sem közelítik az európaiakat. A tavasz nehéz átmenet, nyáron pedig vagy forróság van, vagy esőzés.

Erősebben süt a nap, mint otthon. Nem lehet az időjárást megjósolni: folyton változik.

Cívishír: Furcsa szokások?

Mecsei Csenge: Mezítláb és pizsamában járkálnak – nemcsak a városban, de az étteremben is. Nagyon lazán veszik a dolgokat: nem zavartatják magukat a parton, simán levetkőznek félmeztelenre.

Cívishír: A Facebookodat nézve nagyon aktívan töltöd a szabadidőd kint is.
Mecsei Csenge: Kifejezetten szeretem a túrákat. Otthon is gyakran mentünk 1-2 napra kirándulni. Queenstown az aktív szórakozás központja: a jet skitől, a river boardtól kezdve minden extrémsport űzhető. Három-négy bungee jumpingot is ki lehet próbálni: az egyik a munkahelyem közelében van. Hangsúlyos a turisták kirándultatása: körbe vagyunk véve hatalmas hegyekkel, és ami a legérdekesebb, hogy el tudsz menni úgy egy városból, hogy három napig nem kerülsz haza. Nagyon megszerettem a vadkempingezést és a tervezett túrákat. Vannak híres túrák (úgynevezett Great Walkok), ahol a kialakított menedékházakban megszállni nagyon drága út közben, random helyeken pedig nem lehet csak úgy megpihenni, mert védik az állatvilágot, de nagyon messzire el lehet vándorolni a többiekkel. A legemlékezetesebb a Stewart Island: a parton mentünk végig, sehol nem volt senki, viszont csodálatos madarakat láthattunk. A többi túra menedékházaira becsületkassza alapon jegyet kell váltani. Queenstown-ban nagyon változatos a táj: hideg a víz, mégis minden száraz körülötte. A múltkor erdőtűz volt: majdnem bent is rekedtünk a munkahelyen. A hegy túloldalán félsivatagos környezet van, oda mentem nem rég vadászni az egyik magyar barátommal, ez az egyik hobbim. Lényegében ez természetvédelmi vadászat: a kecskék itt nagyon kártékonyak szoktak lenni. Télen is voltunk, szeptemberben. Kihívás volt három napig odafagyott sátorban táborozni. Van egy kanyon is nem messze, ahol a combig érő folyón keresztül kell vágni.

Cívishír: A munka és a sport mellett még blogolni is jut időd.
Mecsei Csenge: Leginkább a túrákról szól. Akkor kezdtem el írni, amikor az egyik kirándulást mindenkinek el akartam mesélni, de inkább úgy döntöttem: olvassák el!

Cívishír: Kezdtél kicsit új-zélandivá válni?
Mecsei Csenge: Szokásokban, viselkedésben igen. Vágyom arra, hogy öt napra eltűnjek az erdőben; nincs akkora komfortigényem, mint előtte. Nagyon nehéz úgy berendezkedni, hogy tudod, csak fél évig maradsz. Az első hetekben nem nagyon ismertem senkit, a munka volt az életem. Nyitott voltam, de nehéz egyedül lenni. Mostanra otthonosan érezném magam, ám pont most megyek el, így picivel nehezebb.

Cívishír: Rád tört olykor a honvágy?
Mecsei Csenge: A család és a barátok nagyon hiányoznak: egy-egy ölelés, személyes beszélgetés. A magyar beszéd szintén, már rászoktam arra, hogy félig-meddig angolul gondolkodom.

Cívishír: Visszatérnél még Új-Zélandra?
Mecsei Csenge: Bármikor. Queenstownba is akár, hiszen könnyen lehet munkát találni.

Cívishír: És aki ott szeretne élni?
Mecsei Csenge: Ha szervezetten érkezik, bármiben segítenek neki. Bárkinek ajánlanám, hogy ha Új-Zélandra akar jönni, válassza Queenstownt. Egy-két héten belül talál magának munkát: kapkodnak az emberek után. Ha egyedül jön, mindenképpen legyen annyi nála, hogy elég legyen a visszaútra is. Munkával össze lehet szedni annyi pénzt, hogy utazgatni tudjon utána. Máshol nehezebb munkát találni, de Queenstown viszonylag drága. Nagyon rugalmasnak kell lenni, aki kijön: túlélőszellem kell az itteni élethez. El kell viselni a körülményeket, nehézségeket. Érdemes nyitottnak lenni. Kalandvágyó embernek hittem magam, itt kiderült: mégsem vagyok az annyira. Ha valamit nem tudsz, kérdezz! Minden megoldódik, csak nem szabad kétségbeesni.

Cívishír: Tervek?
Mecsei Csenge: Körbeutazom Új-Zélandot, eddig a keleti részt ismertem meg csak. Túrázni is fogok, majd egy hetet töltök Ausztráliában. Megállok Malajziában is, utána megyek haza.

 

Gönczy Anna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Autó motortere kapott lángra Debrecenben
Az Ótemető és a Rakovszky utca kereszteződésében.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.