Hirdetés

Korrekt! Biciklire pattannak a bicikliút vonalának pontosítói

civishir.hu

2018.01.11. 17:11

Korrekt! Biciklire pattannak a bicikliút vonalának pontosítói

Nemcsak Tiszafüred, a Fekete-tenger és a Boden-tó elérése is szerepel a debreceni tervekben.

Hirdetés

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és Bulcsu László alelnök volt a házigazdája a Tiszafüred - Hortobágy - Debrecen kerékpárút tervezése kapcsán tartott szakmai megbeszélésnek a Megyeháza Bocskai termében.

A tanácskozáson részt vett még a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda kormánybiztosa, Révész Máriusz, illetve az iroda referense, Abelovszky Zsóka. Debrecen Megyei Jogú Város részéről Széles Diána alpolgármester is jelen volt, de képviseltette magát a Hortobágyi Nemzeti Park, Balmazújváros, Hortobágy és Nagyhegyes települések is.

A munkamegbeszélés során elhangzott, hogy a kormánybiztosság egyik elsődleges feladatai közé tartozik az EUROVELO 14, vagyis az Európai Kerékpárút Hálózathoz kapcsolódó magyarországi szakasz nyomvonalának meghatározása és erősítése. A nyomvonal nagyobb távlatokban egy, a Boden-tavat a Fekete-tengerrel összekötő kerékpáros út, melynek részét képezhetik megyénk kerékpárútjai.

Ennek figyelembevételével vitatták meg a lehetséges útvonalakkal kapcsolatosan pro és kontra érveket.

Végül a megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy elsősorban turisztikai jelentőségű kerékpáros utakról lévén szó a legfőbb szempont az, hogy

a kikapcsolódást elősegítő, vonzó természeti környezetben fusson végig az út.

fontos megjegyezni, hogy többségükben már meglévő utak kijelöléséről, esetleg bizonyos mértékű feljavításáról lesz szó adott tematikus útvonal mentén, ami vonzó lehet a turisták számára és a végigtekerésük megfelelő kikapcsolódást biztosít az erre vágyóknak. Szakmai szempontok és az útvonal menti települések figyelembevétele mellett különböző terveket mutattak be, s végül

a Debrecenből kiinduló, Balmazújváros, Nagyhegyes felé kanyarodó, utána a Hortobágyi halastavakat megkerülő útvonalat találták a legoptimálisabb megoldásnak.

A várhatóan 2018-ban elkészülő, az országos kerékpáros turizmus fejlesztését megcélzó stratégiába illeszkedő Alföldi Kerékpáros Stratégia részét képezi majd a dokumentum, amely Hajdú-Bihar megye ez irányú fejlesztési terveit tartalmazza.

A közeljövőben az útvonal pontosítása történik majd. Emellett tervben van egy olyan kerékpáros bejárás, amely során a fejlesztésben résztvevők is nyeregbe pattannak, így gyűjtve további személyes tapasztalatokat a számításba vett utak jelenlegi állapotáról.
kerékpárútpajna zoltánhbmo

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.