Hirdetés

Frissítés: Az önkormányzat visszavonta a színházkorszerűsítéssel összefüggő felhívást

Cívishír

2018.01.08. 18:40

Frissítés: Az önkormányzat visszavonta a színházkorszerűsítéssel összefüggő felhívást
A patina sincs ingyen (Fotó: Cívishír)

A tervdokumentáció elkészítését célzó pályázati kiírást átdolgozzák – közölték a Cívishírrel.

Hirdetés

Nem érkezett ajánlat a Csokonai Nemzeti Színház épületének felújítása, korszerűsítése érdekében szükséges engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére kiírt nyílt pályázatra. Ugyanakkor hétfői cikkünkre reagálva az önkormányzat illetékese közölte, a pályázati felhívást a határidő lejárta előtt visszavonták „szakmai okokból történő átdolgozásra”.

A debreceni önkormányzat ajánlatkérő hirdetménye december elsején jelent meg. A projekt a 3 emeletes színházi épület (6000 négyzetméter) komplett felújításának felmérési, koncepciós, örökségvédelmi engedélyezési, illetve építési engedélyezési és kiviteli tervdokumentációjának elkészítését célozza a színészházat (1544 négyzetméter) is beleértve.

Magára a teljes beruházásra 6,3 milliárd forintot biztosít a kormány a Modern Városok Programjában.

Debrecen egyik szimbolikus épületének korszerűsítése régóta húzódó probléma: a létesítmény kívülről tetszetős, de épületgépészeti, színháztechnikai, villamossági szempontból eljárt felette az idő, a homlokzati tetőszerkezet, a vizesblokkok felújításra, a nyílászárók cserére szorulnak, ahogy belsőépítészeti változtatások is szükségszerűek.

Visszakerült a városhoz

2017 májusában még úgy volt, hogy a beruházást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. irányítja, ennek kapcsán a debreceni önkormányzat együttműködési megállapodást is kötött az állami céggel. Fordulatot hozott azonban Kósa Lajos októberi miniszteri kinevezése. Mint ismert, Debrecen volt polgármestere immár a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős, lényegében neki kell menedzselnie a névlegesen 3388 milliárd forint költségűre kalibrált Modern Városok Programját, amelyről máris leszögezte: jóval többe fog kerülni.

Az eredeti elképzelések szerint a beruházásokat állami cégek vezényelték volna le, ugyanakkor Kósa egyik első intézkedéseként lehetővé tette, hogy az arra vállalkozó megyei jogú városok akár a saját kezükbe vehessék a fejlesztések irányítását.

Debrecen mindjárt élt is a lehetőséggel: a Csokonai Színházat és a színészházat érintő beruházás immár az önkormányzat kezébe került Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

RaL

DebrecenönkormányzatberuházásModern Városok ProgramCsokonai Nemzeti Színház

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.