Hirdetés

Debreceni repülőtér: lenne mit tervezni, de nem volt jelentkező

Cívishír

2018.01.14. 11:50

Debreceni repülőtér: lenne mit tervezni, de nem volt jelentkező

A védelmi kerítés ügyében pontosítani kell a nyomvonalat – tudta meg a Cívishír.

Hirdetés

Nem érkezett szerződési ajánlat az önkormányzat által tavaly októberben, a debreceni repülőtér fejlesztésének tervezési feladataira kiírt nyílt közbeszerzésére – értesült a Cívishír.

A város több kilométernyi speciális védelmi kerítés (SRA), épületeket összekötő folyosók, futópályák, guruló utak és a forgalmi előtér korszerűsítése érdekében is várt ajánlatokat. Érdeklődésünkre a városházán elmondták: a védelmi kerítés esetében további egyeztetésekre van szükség a nyomvonal pontosítása érdekében, ezért még nem hirdetik meg újra. Az összekötő folyosók tervezéséről szóló kiírást változatlan műszaki tartalommal pályáztatják. A válasz a repülőgépek által használt betonfelületek ügyére (205 ezer négyzetméternyi felületet korszerűsíteni, 9200 négyzetméternyit létesíteni kellene) nem terjedt ki.

Nemrég a Cívishír arról írt, hogy az önkormányzat a Csokonai Nemzeti Színház épületének felújítása, korszerűsítése érdekében szükséges engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére kiírt nyílt pályázatot vonta vissza „szakmai okokból történő átdolgozásra”.

Milliárdokat invesztálnak

Az Európai Bizottság december közepén jóváhagyta a nemzetközi légikikötő 1,2 milliárd forintos állami fejlesztését. Erről még 2015 májusában, a Modern Városok Program részeként állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László polgármester.

Szintén múlt év végi hír volt, miszerint a kormány 1,3 milliárd forintot ad a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-nek légiforgalmi irányító szolgálat kiépítésére a cívisvárosi repülőtéren. Az erről szóló kormányhatározat azt is tartalmazza, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek meg kell vizsgálnia a légiforgalmi irányító szolgálat fenntartásának költségeit a repülőtér 2016-os forgalmi adatai tükrében, s javaslatot tenni arra, ki viselje a fenntartás költségeit a következő években.

A debreceni repülőtéren csak repülőtéri tájékoztatási szolgálat működik, ezért kellene jóval fejlettebb légiforgalmi irányító szolgálatot kialakítani, ami érdekében viszont irányító képzés és humánerőforrás-bővítés is elengedhetetlen.

Január elején a HungaroControl kamerarendszer, repülőgépek radarjeleit fogó ADS-B jeladók beszerzésére és telepítésére kiírt felhívásából – az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében jelent meg – az derült ki, hogy a rendszereket a magyar légiforgalmi szakszolgálat távoli toronyirányítás bevezetéséhez használná fel, azaz a debreceni repülőtér és körzetének irányítását Budapestről végeznék.

Ratalics László

Debreceni RepülőtérberuházásrepülésHungaroControlLégikikötő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.