Hirdetés

Suomi! - megemlékezünk a finnek függetlenségéről, mert szeretjük őket

2017.11.07. 15:39

Suomi! - megemlékezünk a finnek függetlenségéről, mert szeretjük őket
(Fotó: illusztráció)

100 éves a független Finnország. Konferenciát rendeznek Debrecenben.

Hirdetés

A Debreceni Egyetem Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke és a Finn Nagykövetség Finn­ország függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére 2017. november 9–10-én konferenciát szervez

Kölcsönhatások. Magyarok Finnországban, finnek Magyarországon címmel.

A finn–magyar kapcsolatok régóta nagyon erősek. A finnugor nyelvrokonságból adódóan több mint másfél évszázada lehet a finn egyetemeken magyart, a magyar egyetemeken pedig finnt ta­nulni. A Debreceni Egyetem a finnoktatás 1914 óta folyamatos, a szak jelenleg is nép­sze­rű az egyetemi hallgatók körében.

A két ország közti kapcsolat nemcsak a tudományra korlátozódik, régóta magas szin­tűek a kulturális együttműködések, kitűnően működnek a baráti körök, és szépen fejlődnek a gazdasági kapcsolatok is.

Finnország a 19. század elejéig svéd uralom alatt élt. Svédország 1809-ben a finn területeket is kényte­len volt átengedni az Orosz Birodalomnak. A cár autonóm nagyhercegségi státuszt adott Finn­országnak.

Az első világháborúban meggyengült, belső problémákkal elfoglalt Oroszország egyre kevésbé tudta uralni Finnországot, így 1917. december 6-án sikerült kikiáltani a függetlenséget. 1919 óta Finnország köztársaság, amely­nek élén a köztársasági elnök áll.

Az 1950-es évektől Finnország rohamléptékkel modernizálódik.

Számunkra kedves emlék az 1952-es helsinki nyári olimpia. 1955-ben Finnország csatlakozott az ENSZ-hez, majd 1973-ban az Európai Gazdasági Közösséghez. 1975-ben Helsinki adott otthont az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezletnek, amelyet az enyhülés kezdetének tartanak.

A „gazdasági csoda” eredményeképp Finnország a 20. század végére Európa egyik leggazdagabb országává vált, ahol nagyon erős a szociális háló, kicsik a jövedelmi különbségek, és vi­lágszínvonalú az oktatási rendszer. Finnország 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. 2002-ben bevezették az eurót.

A konferencia díszvendégei:
Petri Tuomi-Nikula, Finnország magyarországi nagykövete
Krausz György, Magyarország nyugalmazott finnországi nagykövete
Richly Gábor, a helsinki Magyar Kult. és Tudományos Központ igazgatója
Irmeli Kniivilä, a Finn–Magyar Társaság elnöke
Szíj Enikő, a Magyar–Finn Társaság elnöke
Tuomo Lahdelma, a Jyväskyläi Egyetem hungarológiaprofesszora
Veikko Anttonen, a Turkui Egyetem néprajzprofesszora

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.