Hirdetés

Fidesz: ha többe kerül a főpályaudvar a tervezettnél, akkor a kormány segít

2017.11.07. 15:49

Fidesz: ha többe kerül a főpályaudvar a tervezettnél, akkor a kormány segít

A debreceni fideszesek reagáltak a jobbikosok sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselői, Kőszeghy Ábel és Csikai József sajtótájékoztatón fejtették ki aggályaikat a Petőfi téri nagyberuházás kapcsán. A jobbikosok szerint az intermodális központ építése azért csúszik, mert az eddig ismert 21 milliárdos költségvetés az építőipari szolgáltatási díjak 150 százalékos emelkedésének következtében akár 30 milliárd fölé is kúszhat, és ezt elhallgatják a kampányban a kormánypárti városvezetők. A jobbikosok szerint új tervet kell készíteni.

A helyi Fidesz közleményben reagált a jobbikosok sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Hármas cél vezérelte a várost a főpályaudvar tervezésekor: egyrészt Debrecenhez méltó közlekedési központot akart létrehozni és meg akarta könnyíteni a városba érkezők dolgát azzal, hogy egy helyen tudják elérni az összes helyi- és helyközi közlekedési eszközt, harmadrészt pedig szerette volna rendezni a Petőfi teret és környezetét is. Ennek megfelelően 150 ezer négyzetméternyi terület újul meg a beruházás végén. A pályázaton győztes terv ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul eleget tett

- fogalmaznak a fideszesek, akik szerint a Debreceni Főpályaudvar a debreceniek és a városba érkezők számára kényelmes, gyors és hasznos megoldást jelent, és olyan szolgáltatások is megjelennek, amelyek az utazóknak és a városrészben élőknek is segítséget nyújtanak a mindennapokban. Üzletek, kávézók, éttermek kaphatnak helyet az épületben. A beruházással párhuzamosan pedig teljesen megújul a Petőfi tér.

Azzal, hogy a forgalmas 4-es út egy szakaszon a föld alá kerül, hatalmas zöldterület alakul ki parkkal, játszótérrel és szökőkúttal. A földalatti főút és a buszállomás jelentősen csökkenti a városrész környezeti terhelését. A Jobbik javaslata mindezeket az előnyöket tenné zárójelbe. A párt képviselői azt javasolják, hogy továbbra is a föld felszínén közlekedjen a napi 23 ezer járművet meghaladó forgalom. Azt is javasolják, hogy az autóbuszok is a felszínen álljanak meg, ami tovább terhelné a városrészt. A főpályaudvar miatt aggódott nemrég a Demokratikus Koalíció képviselője is. Úgy tűnik ebben a kérdésben is közelednek egymáshoz. A jobbikos politikusok azt kérdezték, hogy meddig csúszik még a beruházás? Mi azt kérdezhetnénk, hogy meddig csúszik még balra a Jobbik?

- így a fideszesek, akik végül megjegyzik: biztosak benne, hogy ha az építőipari árak emelkedése miatt magasabb költségek mellett épülhet csak meg a főpályaudvar, a kormányzat biztosítja majd a szükséges többletforrást a beruházáshoz.

Szóljon hozzá!

Hirdetés