Hirdetés

Hajdúböszörményben jó mangalicának lenni

Cívishír

2017.10.11. 17:12

Hajdúböszörményben jó mangalicának lenni
Fotó: illusztráció

Egy darabig, aztán majd persze nem.

Hirdetés

Újabb fontos állomásához érkezett a hajdúböszörményi önkormányzat sertéstenyésztési porgramja, amely 2016-ban kezdődött egy kocaszállás kialakításával - írja közleményben a polgármesteri hivatal. 

Ebben emlékeztetnek: a Városüzemeltetési Intézmény által működtetett Hajdú tanyán alakították ki a kocaszállást, amelynek célja az volt, hogy modern, korszerű, ellenőrzött körülmények között folyhasson a sertéstenyésztés, illetve, hogy megfelelő tartástechnológiával minőségromlás nélkül a lehető legnagyobb szaporulatot érjék el.  

A kocaszállás építését tavaly november végén fejezték be. A bruttó 23 millió 495 ezer forintos beruházás eredményeként az uniós szabályoknak mindenben megfelelő korszerű létestményt alakítottak ki. A technológia beépítését a 2016-os Startmunka programból finanszírozta a város. Az építési munkálatokban nagymértékben részt vettek a közfoglalkoztatott dolgozók is. 

Hajdúböszörmény önkormányzata 2014-ben az őshonos mangalica tenyésztésébe kezdett. 2017-re az állatállomány elérte azt a létszámot, amely indokolttá tette egy mangalica kocaszállás kialakítását is.

2017-ben a Startmunka Mintaprogram mezőgazdasági projektjének keretein belül 4 millió forintért alakítottak ki egy 252 négyzetméteres, 16 férőhelyes kocafiaztatót, malacneveldével együtt.

 Mivel őshonos fajtáról van szó, ezért egy hagyományosabb tartástechnológia mellett döntöttek a szakemberek. A mangalicaállomány jelenleg 21 törzskocából és 1 törzskanból áll.

Megfelelő számú malacszaporulat elérése esetén a szintén újonnan megépült kiskapacitású vágóhídon vágják majd le az állatokat, amelyek húsát aztán a közétkeztetésben használják fel - zárul a közlemény.

Hajdúböszörménymangalicasertéstenyésztés

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.