Hirdetés

Több mint háromezer menekültet fogadott be Hajdúnánás

2017.09.11. 10:02

Több mint háromezer menekültet fogadott be Hajdúnánás
Hajdúnánás kitett magáért (Fotó: Hajdúnánás, polgármesteri hivatal)

Cselekedetük az összetartozást, a testvériséget jelképezte.

Hirdetés

Székelykaput állítottak és testvérvárosi együttműködést kötöttek Hajdúnánás és Csíkszereda között – így emlékeztek a székely menekültekre Hajdúnánáson. 

Több ezer székely menekült Magyarországra száz éve a világháború miatt. Az 1916-os román támadás után a csíkiak Hajdú vármegyében, Hajdúnánáson találtak menedéket. Több mint negyven csíki településről érkeztek a menekültek az akkor 17 ezer főt számláló Hajdúnánásra. A menekültek között olyan személyiségeket is találunk, mint a későbbi püspök, Jakab Antal, a csángók apostolának is nevezett Domokos Pál Péter vagy a néprajztudós Berze Nagy János. A helyi hatóságoknak több mint 3000 menekült befogadásáról és elhelyezéséről kellett gondoskodniuk.

Testvérvárosi kapcsolatot kötöttek

A székelyek befogadására emlékeztek szeptember 10-e vasárnap délelőttjén. Az emléknap a hajdúnánási református és római katolikus templomban vette kezdetét istentisztelettel és szentmisével. Ezt követően a trianoni emlékmű előtti folytatódott az esemény. Köszöntőt mondott Tiba István országgyűlési képviselő, aki beszédében kiemelte, hogy Hajdúnánás közössége példát mutatott emberségből, összetartásból, s megmutatták, hogyan kell testvéri szeretettel fogadni a székely magyarokat.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy megemlékezzünk e nemes cselekedetről évről évre, ami az összetartozást, az otthont, a testvériséget jelképezi, hiszen így adhatjuk tovább ezt a sokszor elfeledett történelmi eseményt.

SzékelyföldHajdúnánás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.