Hirdetés

Nemzetközi szakértők egyeztettek Hortobágy kapcsán (is) Debrecenben

civishir.hu

2017.09.22. 12:46

Nemzetközi szakértők egyeztettek Hortobágy kapcsán (is) Debrecenben

Milliárdos fejlesztéseket hajtanak végre megyeszerte.

Hirdetés

Szeptember 18-22. között nemzetközi szakértői találkozót rendeztek Debrecenben a Night Light – „Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és felértékelése érdekében” – Interreg Europe projekt keretében.

A 8 fős dán, spanyol, holland és luxemburgi szakértőkből álló delegáció négy napon keresztül a fényszennyezés visszaszorítása és a csillagos égbolt védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontból történő kiaknázása témákban tanácskozott a megye különböző szakértőivel. Az egyeztetések alkalmával olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogyan lehet felhívni a helyi, regionális vagy országos döntéshozók figyelmét a fényszennyezés problémájára vagy hogyan tehető szélesebb körben ismertté a Hortobágyi Csillagoségbolt-park, hogyan növelhető a látogatottsága nemzeti és nemzetközi szinten.

A program része volt egy sajtókonferencia is, amit szeptember 22-én rendeztek a Megyeházán. Az eseményen Pajna Zoltánt, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökét kérdeztük, milyen fejlesztések várhatók a térségben a közeljövőben.

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) mostmár a finiséhez érkeztünk, 87% felhasználási aránnyal 49,6 milliárd forintból 43 milliárd forint értékű projekteket kötöttünk le. Majdnem minden település sikeresen pályázott. Ezek közül elsősorban azokat a pályázatokat emelném ki, amelyek infrastrukturális, gazdaságfejlesztési projektek. Az ipariterület-fejlesztésben már a megyében több területen elkezdődtek a beruházások: Ebesen, jövő héten Komádiban. Átadások is vannak, amelyeket megvalósult projektek eredményeznek – hangzott el.

Az önkormányzat elnöke hozzátette, a napokban fogják elkezdeni a rendszer feldolgozását: hol, milyen beruházások szükségesek, szükség van-e külső beavatkozásra, pénzügyi forrás biztosítására, valamint az indikátorok (elvárások) hogyan fognak teljesülni. Turisztika fejlesztésre több mint 4 milliárd forintot fognak fordítani. Ezek közül a legkomplexebb a szürkemarha hajtóút program, ami 8 település közös projektje. Célja a hagyományos pásztorélettel kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztés. A partnerek közti együttműködést a megyei önkormányzat segíti.

Gönczy Anna

Debrecenpajna zoltántelepülésfejlesztésHajdú_Bihar Megyei Önkormányzat

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.