Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Beteg fiát vitte a halálba egy apa Balmazújvároson

| 2017. 09. 23. | 15:45:00
Nem fürdette, nem etette.
Beteg fiát vitte a halálba egy apa Balmazújvároson
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vádirat szerint R. János vádlott gyermekénél 15 évesen jelentkeztek először deréktáji fájdalmak. A betegség miatt sem tovább tanulni, sem dolgozni nem tudott, szociális segélyt kapott, miközben szülei gondoskodtak róla. Az édesanya halála után apja, R. János látta el a fiút, akinél 2011-ben gyógyíthatatlan gerincbetegséget diagnosztizáltak. Az orvos felhívta a figyelmet a rendszeres gyógytornára, amit a sértett keresztanyja vállalt el. A segédgondozói tanfolyammal és gyakorlattal rendelkező asszony (hosszas rábeszélés után) napi rendszerességgel látogatta a fiút. Három hónap múlva azonban a sértett közölte, hogy nem hajlandó folytatni a mozgásterápiát. Mivel kezelésekre nem járt, egészségi állapota egyre romlott. 2015 második felében már az ágyat sem tudta elhagyni, ezért a vádlott beköltözött hozzá a szobájába. A sértett anyai féltestvére ugyanabban a balmazújvárosi házban lakott, ő látta el ebéddel a fiatal férfit. Reggelijéről és vacsorájáról az apa gondoskodott. Szintén az apa volt az, aki mosdatta a sértettet, fia ugyanis ezt a fajta segítséget csak neki engedte meg.

A vádlott azonban nem használt sem ágytálat, sem felnőtt pelenkát, így rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban.

A folyamatosan ágyban fekvő sértett kedélye is rohamosan romlani kezdett, magába fordult és megtiltotta rokonainak, hogy látogassák.

Nem gondozta

R. János elmulasztotta a megfelelő gondozást, sőt, a sértett megfelelő táplálásáról sem gondoskodott, így a mozgásra és önellátásra képtelen férfi 2016 nyarára jelentősen lefogyott, alultáplálttá vált – tartalmazza a vádirat. A vádlott a sértettet a fekhelyén nem mozgatta megfelelően, ezért teste nagy felületén komoly felfekvések keletkeztek. Az ügyészség szerint ezt a vádlott is észlelte, de sem orvoshoz, sem kórházba nem vitte a fiát.

2016. július 21-én a sértett állapota tovább romlott, hajnaltól félrebeszélt, kiabált. Féltestvére arra kérte a vádlottat, hogy hívjanak ki orvost, ettől azonban R. János határozottan elzárkózott. Kora este rokonok érkeztek látogatóba, hogy a sértettet felköszöntsék születésnapja alkalmából. Azt látták, hogy zavart, félrebeszél, rendkívül sovány, és súlyos felfekvéses sérülései vannak. Az egyik rokon elhatározta, hogy mentőt hív, kerékpárral a háziorvosi rendelőhöz hajtott, ahol kérésére a körzeti ápoló értesítette a mentőszolgálatot. Nem sokkal később a központi mentésirányítás kiküldte az ügyeletes háziorvost, aki az azonnali kórházba szállítás mellett döntött. A vádlott azonban továbbra is tiltakozott ez ellen. Azt mondta, hogy ott majd beadnak a fiának egy halálos injekciót, illetve ha úgy alakul, hogy a fia meghal, akkor mindegy, ha otthon hal meg vagy a kórházban. Ha viszont a kórházban hal meg, akkor haza kell hozatnia a holttestét, ami pénzbe kerül – írja a vád. Időközben az OMSZ a rendőrséget is tájékoztatta, a járőrök kiérkezésekor pedig a vádlott végül beleegyezett a kórházi szállításba.

A Kenézy Kórházban a sértett a szakszerű orvosi ellátás ellenére négy nappal később meghalt. Az ügyészség szerint a felfekvési sebeket és a végzetes tüdőgyulladást a vádlott okozta, R. János „embertelen körülmények között” élő fia megfelelő gondozását elmulasztotta. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Gasztronómiai rendezvény színesíti a hortobágyi kihajtási ünnepet
Az eseményhez a vármegyei önkormányzat is csatlakozik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
Párizsi olimpia: a franciák ellen kezd a női kézilabda-válogatott
A férfiak pedig először Egyiptommal csapnak össze.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!