Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Unalmasra sikeredett a debreceni közgyűlés

| 2017. 05. 25. | 16:19:00
Téma lett volna bőven.
Unalmasra sikeredett a debreceni közgyűlés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Maratoninak ígérkezett a közgyűlés soron következő csütörtöki ülése, már csak az előterjesztések száma miatt is, arról nem beszéve, hogy számos önkormányzati cég éves beszámolóját is tárgyalta a testület. Ehhez képest két és fél óra alatt letudták a kötelező penzumot a képviselők, és még egy kiadós vita sem volt. Ezt már az elején előre lehetettt vetíteni, miután a képviselők leghangosabbika, a DK-s Varga Zoltán ezúttal nem volt jelen.

A testületi ülés legemlékezetesebb pillanata az új képviselő, Türk László ünnepélyes eskütétele volt, a fideszes képviselő ezúttal debütált éles helyzetben is; jelentjük: Papp László után szinte hiba nélkül elmondta az eskü szövegét. 

Határoztak a képviselők a 2017/18-as tanévben a 33 debreceni önkormányzati óvodában indítható csoportlétszámokról: az iskolába távozó 1 450 gyermek helyére, 1 608 gyermek (tavaly 1481) jelentkezett.

Ahogy arról már Papp László néhány napja sajtótájékoztatón is beszámolt, a képviselők döntöttek arról, hogy az Idősek Háza és telephelye beolvad a Városi Szociális Szolgálatba, több önkormányzati intézmény pénzügyi, gazdálkodási feladatait 2017. augusztus 31-i határidővel átadja a Debreceni Intézményműködtető Központnak.

Támogatta a közgyűlés a Sas utcára tervezett inkubátorház felépítésére beadandó pályzatot is. Ahogy az Gondola Zsolt és Kőszeghy Csanád Ábel felvetései után kiderült, az épület összeépül az önkormányzat Sas utcai részével, persze csak a Dósa nádor tér teljes átalakítását követően. A városatyák több közlekedésfejlesztési beruházáshoz kapcsolódó pályázatról is döntöttek; a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében három beruházás valósulhat meg.

Megkezdődhet a Csokonai Színház felújítása is, a képviselők megadták a felhatalmazást, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel mint építtetővel. A polgármester szerint ezzel a városnak teljes körű beleszólása lesz a kivitelezésbe. Az előterjesztés tárgyalása kapcsán vetette fel az MSZP-s Madarasi István a Latinovits-torzó helyzetét. Papp László elmondása szerint a határon átnyuló, románokkal közös projekt keretén belül befejezni tervezett színház ügye hónapok óta csúszik a román fél hibái miatt, ám remény van arra, hogy júniusban megjelenhet a pályázati kiírás.

Meglepetésre csont nélkül ledarálták 13(!) önkormányzati tulajdonú cég tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolóját, köztük olyan mamutokét, mint a Debreceni Sportcentrum vagy a Főnix Rendezvényszervező. Bár az egyes cégek vezetői akkurátusan megjelentek a plénum előtt, szinte kipihenten távozhattak, miután sem kérdés, sem észrevétel nem hangzott el a képviselők részéről...

Egyedül a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. kapcsán foglamazódott meg képviselői észrevétel: a jobbikos Ágoston Tibor a jutalmazásra, prémiumosztásra kérdezett rá. Papp László szerint ilyen nincs a cégcsoportban, alap- és mozgóbér rendszerrel működik a vagyonkezelő. Gondola Zsolt megdicsérte a holding menedzsmentjét, ám rosszallását fejezte ki a Hotel Lycium megvásárlása kapcsán, ami esetében szerinte üzleti alapra kellene helyezni annak üzemeltetését, ami világos felelősségi köröket hozhatna, mondta. Papp László ezútta is kiállt a szálloda megvásárlása mellett, szerinte ez jó biznisz, ráadásul szó sincs arról, hogy a Keviépet segítené ki ezzel a város, hiszen az önkormányzat közvetlenül a hitelező bankkal tárgyalt és állapodott meg.

Madarasi István azon javaslata, hogy a Debrecent elkerülő út ideiglenesen legyen ingyenes, egy fideszes módosító javaslattal támogatást kapott. Ennek értelmében a főpályaudvar használatbavételi engedélyének jogerőre emelkedéséig az M35-ös autópálya 354-es csomópontjától déli irányba ingyenesen közlekedhetnének az autósok, a későbbi elkerülő szakaszt a 481-es főúttal alkotott csomópontjáig pedig a fent említett időpontig nem tennék fizetőssé. Már ha az illetékes minisztérium erre áldását adja...

Ágoston Tibor közkegyelemre vonatkozó inditványát nem támogatta a többség, ez politikailag kínos téma Papp László szerint, ráadásul folyamatban lévő jogi eljárásokba avatkoznának be, bár azzal a polgármester is egyetértett, hogy az 56-os forradalom 50. évfordulóján történtek több mint méltatlanok. Nem kapott támogatást a Jobbik bérunióra vonatkozó polgári kezdeményezése sem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.