Hirdetés

Hirdetés

MSZP: így akar Debrecen kulturális főváros lenni?

Cívishír

2017.03.30. 13:03

MSZP: így akar Debrecen kulturális főváros lenni?
Pallás György a Déri Múzeum előtt

Szerintük torzókkal, romokkal nem fog menni.

Hirdetés

Hirdetés

A hajdú-bihari szocialisták úgy vélik: nehéz megalapozottnak tekinteni, hogy Debrecen valóban Európa kulturális fővárosa akar lenni 2023-ban. Pallás György, az MSZP megyei elnökségének tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján ennek a szándéknak ellentmondó, szerinte teljesen abszurd városi jelenségekre hívta fel a figyelmet.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben példaként említik a Déri Múzeumot, és annak fő látványosságát, a Munkácsy-trilógiát. Szerinte ez valójában már csak „bilógia” vagy „duplógia”, hiszen egyik eleme, a Golgota, hosszú ideje letakarva látható a falon. A politikus nem érti, hogyan alakulhatott ki az a jelenlegi patthelyzet, amit a műalkotás vételárával magyaráznak.

Talán a kormányzat, az MNB oly gyakran megmutatkozó takarékossága akadályozza az állami támogatást? Vagy a visszatérítés mértékében nem tudnak a tulajdonossal megegyezni? Kevés talán az alkotmányos költség? – sorolta a kérdéseket.

A közleményben a Zenede állapotát is negatív példáként említik, mint írják:

Tele a romos padlás a felújításról évek óta hangoztatott, be nem váltott ígéretekkel!

A még mindig el nem készült Latinovits Színház kapcsán a szocialisták hangsúlyozzák:

A tűz közeli kivitelezők persze megkapták az említett forrásokat, épp csak a beruházást nem fejezték be. Azóta főként választások előtt sűrűsödnek a befejezési ígéretek alpolgármesteri, polgármesteri, államtitkári szinten. Most éppen egy Nagyvárad-Debrecen tengelyű közös pályázat terve érzékelteti, hogy a 2018-as parlamenti választás egyre közeledik.

A közleményben igazi Patyomkin-háznak nevezik a főtéren álló, egykori megyei könyvtár épületét, amelynek homlokzatát ugyan műemlék jellegére tekintettel felújították,

belül viszont döbbenetes romhalmaz

– írják.

Komolyan gondolják, hogy ilyen torzókkal, romokkal, Patyomkin épületekkel hitelesen pályázhat Debrecen? Egyszer már pályázott, azóta csak halmozódtak a romok! Öt év alatt helyrehozhatják évtizedek nemtörődömségét? Ha a jelent látnák a kulturális fővárosba látogatók, lehullna a szégyenletes lepel. Csak nem a Golgotáról! – zárul az MSZP közleménye.

MSZPDebrecenEurópa Kulturális Fővárosa

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.