Hirdetés

Debrecennek szőlője nincs, de bora van

civishir.hu

2017.01.20. 12:50

Debrecennek szőlője nincs, de bora van
Mados Attila, Papp László és Horváth Lajos, a Borudvar tulajdonosa (Fotók: Cívishír)

Idén harmadik alkalommal választották ki a város borát. Lesz mit inni a városbálon.

Hirdetés

Hétfőn volt az ünnepélyes eredményhirdetése a Debrecen Város Bora 2017 borversenynek. Ebben az évben harmadik alkalommal választották ki a város borát minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett.

A város turisztikai kínálatának szélesítése, Debrecen város kulturális hagyományainak fenntartása, valamint a borturizmus népszerűsítése mindenkinek közös célja kell, hogy legyen - hangzott el a sajtónyilvános eseményen. Papp László bejelentette, hogy Debrecen jelképesen szőlőbirtokot vásárol az érmelléki borvidéken. A polgármester emlékezetett arra, hogy valamikor nem is számított komoly debreceni gazdának az, akinek nem volt szőlőskertje Érmelléken. Történelmi tény, hogy Érmellék, amely évszázadokon át a város szőlőskertje volt, az egyik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított. Trianon előtt a várostól mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt - mutatott rá a polgármester. Stratégiai partnerként pedig Bihardiószeggel működik együtt Debrecen.

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere hozzátette: az a céljuk, hogy borvidékük újra ismert és elismert legyen, s ebben komoly szerepet szánnak a térség egykori jelképes bora, a bakator újratelepítésének és termesztésének.

Közle száz bormintából választottak

A Debrecen Város Bora 2017 borversenyre Magyarország valamennyi borvidékeiről lehetett nevezni. A versenyben pincészetek és egyéni termelők vehettek részt. A beküldött közel száz bormintákat Horváth Lajos mentorálásával szakmai és társadalmi zsűri értékelte. A zsűri döntése értelmében:

Debrecen város fehér bora 2017:
Szászi Endre, Olaszrizling 2015
Badacsonyi borvidék, Szigliget
Borász: Szászi Endre

Debrecen város vörös bora 2017:
Centurio Szőlőbirtok, Összetett 2015
Mátrai borvidék, Gyöngyöstarján
Borász: Ludányi Balázs

Debrecen Város Prémium fehér bora 2017:
Tokaj-Hétszőlő Zrt., Furmint Selection 2012
Tokaj-Hegyaljai borvidék
Borász: Makkai Gergely

Debrecen Város Prémium vörös bora 2017:
Bodri Pincészet Kft., Gurovice 2013 Kékfrankos
Szekszárdi borvidék
Borász: Dr. Bodri István

A győztes borok jogosultak az éremcímke használatára. Különlegesség, hogy a Debrecen Város Prémium vörös bora 2017. díj nyertese, a Gurovice 2013 Kékfrankos a pincészeten kívül kizárólag Debrecenben kapható.

Galéria

bor

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.