Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szétvágtak egy autót Debrecenben

| 2016. 08. 16. | 13:19:00
Ráadásul hivatásos tűzoltók: gyakorlatoztak a városban.
Szétvágtak egy autót Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedden délelőtt, roncsvágási és légzsákgyakorlatot tartottak Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság udvarán.

Életet ment, de veszélyes is

Deák László tűzoltó őrnagy, a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a munkavédelmi szabályokat. Ezt követően Szalóki Péter tű. főtörzsszászlós beszélt a légzsákok technikai jellemzőiről. Mint elmondta, ezeket az eszközöket először pilóták számára kezdték el gyártani. Az autógyártással foglalkozó cégek érdeklődését csak később keltette fel ez az eszköz. Elemzések után megállapították, hogy a biztonsági öv önmagában ötven, míg légzsákkal együtt hetven százalékkal javítja a balesetezők túlélési esélyeit. Ezt követően a ma már minden autóban megtalálható passzív védelmi rendszerek sajátosságairól beszélt. Napjaink autóiban megtalálható a kormány-, utas oldali-, függöny-, láb- és akár már a térdlégzsák is, de olyan is akad, amelyikben csak ezek egy része. Majd ezek elhelyezkedéséről, az ezeket működésbe hozó pirotechnikai eszközök működési elvéről beszélt. Végezetül felhívta a beavatkozó állomány figyelmét ezen eszközök veszélyeire is, hiszen egy rossz helyen ejtett vágás a karosszérián, egy aprócska hiba is a visszájára fordíthatja a dolgokat, és az eszköz, ami az életünket hivatott megvédeni, könnyen okozhat a balesetben érintettek vagy a beavatkozó állomány számára sérüléseket, amik a legrosszabb esetben akár halálosak is lehetnek.

A gyakorlat célja az volt, hogy bemutassák a beavatkozó állomány részére, hogyan is lépnek működésbe ezek az eszközök, hiszen ők szinte mindig már kinyílt állapotban találkoznak ezekkel. Miért olyan fontos a légzsákleszorítók használata, vagy épp tudni azt, hogy ezeket a légzsákokat működésbe hozó „patronok” hol helyezkednek el egy járműben. Mire érdemes odafigyelniük, amikor egy autóbalesetnél avatkoznak be. Ezen kívül a roncsvágás során használatos fogásokat, praktikákat oszthattak meg egymással.

Dinamikus gyakorlatot is bemutattak

Az elméleti ismertetőt egy úgynevezett dinamikus gyakorlat követte, ahol a tűzoltók, különböző élethelyzeteket imitálva robbantottak fel összesen hét légzsákot. Elsőként egy oldallégzsák került sorra. Ezt követte egy utas oldali-, egy kormány- és egy függönylégzsák is. Kis technikai szünetet követően, a tűzoltók által műszaki mentések során használt légzsákleszorítók használatának fontosságát, működési elvét szemléltették és bemutatták, ezen kívül miként lehet védekezni az ellen, hogy egy véletlenül aktiválódó légzsák, további sérüléseket okozzon a baleset elszenvedőjének vagy akár a mentést végzőknek. A gyakorlat végén a sérült, járműből kiemelésének fontos lépései és az Országos Mentőszolgálat szakembereivel való együttműködés és a sérült ellátásának mozzanatai kerültek bemutatására.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
A román férfi magára akarta vonni az őrök figyelmét.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés