Hirdetés

Sanyarú a Debrecenben őrzött menekültek sorsa

civishir.hu

2014.05.06. 08:21

Sanyarú a Debrecenben őrzött menekültek sorsa

Nem követtek el bűncselekményt, csak nincsenek okmányaik. Mégis szinte börtönben érezhetik magukat – állítják a megfigyelők.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Helsinki Bizottság frissen közzétett jelentésében többek között az áll, a menekültügyi őrizet ésszerűtlen, embertelen, költséges és nemzetközi standardokkal ellentétes fogvatartási forma. Nem követtek el semmilyen bűncselekményt, mégis menedékkérőket zár el hónapokra és korlátozza kapcsolattartásukat a magyar állam. Leginkább azért kerülnek cudar körülmények közé, mert nincsenek útiokmányaik. A 2013. július elsején hatályba lépett új menedékjogi szabályok alapján lehetővé vált a menedékkérők őrizete, melyet úgynevezett menekültügyi őrzött befogadó központokban hajt végre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). Az új jogintézmény bevezetése után fél évvel, 2014 februárjában felkeresték mindhárom állandó menekültügyi őrzött befogadó központot, a békéscsabait, a debrecenit és a nyírbátorit. Látogatásaikról jelentést készítettek.

A legkirívóbb problémákat Debrecenben találták

(...) a menekülteket befogadó nyitott állomás kellős közepe alkalmatlan helyszíne menekültügyi fogdának. (...) A telephely biztonsági kerítésének kialakítása kifejezetten nyomasztó, megfélemlítő hatású, nem csak a fogvatartottakra, hanem a nyílt befogadó állomáson elhelyezett menedékkérőkre is. A kerítés megerősítésére telepített őrtornyok tovább erősítik ezt a hatást, egy fogolytábor vagy magas biztonsági fokozatú börtön benyomását keltve. A tény, hogy az őrizetesek közvetlen közelről látják a kerítés másik oldalán a nyitott befogadáson zajló életet és az ott szabadon mozgó menedékkérőket (akár a velük egy csoportban érkezett barátaikat, hozzátartozóikat) rendkívüli mértékben növeli a frusztrációt, ez által az agresszió és különböző rendkívüli események kockázatát. Súlyos probléma még, hogy – szemben a békéscsabai központtal – a debreceniben nincs a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas, kellően felszerelt udvar – írják.

Verésről panaszkodtak

A debreceni őrizetes (afgán) menekültek bántalmazásról panaszkodtak: a Helsinki Bizottság megfigyelői szerint több fogvatartott menedékkérő egymástól függetlenül, egybehangzóan állította, hogy a fegyveres biztonsági őrök az orvosi szobában vagy egy azzal szemben levő helyiségben bántalmazzák a fogvatartottakat, mivel „ott nincs kamera”. Állítólag ebben az őrökkel együttműködik egy férfi egészségügyi asszisztens is.

Végh Zsuzsanna a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója válaszában azt írja, az általános hangulat Debrecenben nem rosszabb, mint más őrizetet végrehajtó intézetekben és bár az udvar tényleg nem ideális szabadidős tevékenységekhez, sportolni lehet rajta. A panaszosokról: a szóban forgó egyik afgán állampolgár úgy nyilatkozott, elesett, a másik nem jelzett bántalmazást, a harmadik pedig maga állította: csoportos rendzavarás során sérült meg.

A teljes jelentés ITT OLVSHATÓ
A teljes válasz ITT OLVASHATÓ

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.