Hirdetés

Nem csak jobb- és baloldal van. Normális emberek is vannak

civishir.hu

2014.01.15. 12:15

Nem csak jobb- és baloldal van. Normális emberek is vannak
Gondola Zsolt (Fotó: Cívishír)

Ezt mondta a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke – évet értékelt és előre is tekintett.

Hirdetés

Hirdetés

A 2013-as év debreceni történéseit illetően Gondola Zsolt Zoárd szerdai sajtójájékoztatóján presztízsveszteségként értékelte az iskolarendszer elveszítését, valamint a tényt, hogy az állami teher(át)vállalás mellett is nőtt a város eladósodottságának mértéke. A Civil Fórum elnöke emlékeztetett: egyesületük két javaslatát fogadta el tavaly a közgyűlési többség; mindkettő jelentőségteljes helyi ügyet boncolgatott: az egyik a 2-es villamos kivitelezési munkáira, a másik a közlekedési vállalat működésére vonatkozott. A maguk részéről tényszerűen igyekeztek feltárni továbbá a kínos Florida-ügyet, ám vállalásukkal egy idő után falakba ütköztek, ugyanis bizonyos dokumentumokhoz nem tudnak hozzáférni – emiatt a nyilvánosságon keresztül a debreceniek elnézést kérik, továbbra is fenntartják azonban, hogy a felelősöket meg kell találni, másrészt szorgalmazzák a jegyző távozását, aki érintettsége okán – megítélésük szerint – elveszítette a köz bizalmát.

Kiszolgálta 16 év alatt magát a politikai elit

Gondola bejelentette, a Civil Fórum ismét indulni fog az önkormányzati választásokon, minden debreceni körzetben indítanak jelöltet és polgármesterjelöltet is állítanak. (Hogy kit, azt az egyesület még nem döntötte el). – Kósa Lajos távozása átrendezi a helyi viszonyokat és lehetőséget teremt arra, hogy új politikai formációk érvényesülhessenek. Maradunk középen. Senkivel nem kívánunk együttműködni, ugyanis az minden esetben ideológiai elkötelezettséget jelentene.  Be akarjuk bizonyítani, hogy a közéletben civilként is lehet tevékenykedni, hogy nem csak jobb- és baloldal van. Normális emberek is vannak – foglalta össze az egyesület hitvallását az elnök. Kifejtette, fel kell számolni a monolitikus pártrendszert, hiszen a 16 éve hatalmon lévő politikai elit nagyon komolyan összefonódott a gazdasági szférával, háttéralkuk mentén, előzetes forgatókönyvek alapján zajlanak a nagyobb beruházások; azaz jó eséllyel meg lehet tippelni, egy-egy kivitelezési munkákat ki fog kapni.

Illyés János alelnök ennek kapcsán felidézte: szinte egyetlen debreceni beruházás (pl. körforgalmak) sem készült el időre, ám a késedelmek számonkérése esetén egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy a város nem a kivitelező pártjára állt. Gondola szerint csúnya kampányra kell készülni, amiben a stadion mint felmutatható eredmény kulcsszerepet kap majd. Bárhogy is: a Civil Fórum Debrecen Egyesület dolga a helyi közösség demokráciájának fejlesztése, alternatíva nyújtása, hiszen nem csak balra és jobbra lehet szavazni – összegezte.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.