Hirdetés

Kreatív diákokból nincs hiány Debrecenben

civishir.hu

2014.06.11. 08:05

Kreatív diákokból nincs hiány Debrecenben

A Dóczy tanulójának sikere az innovációs tehetségkutató versenyen.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Innovációs Szövetség a 2013-14. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki június 10-én, a Design Terminálban. Az elismeréseket Dr. Pálinkás József és a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok.

Kiemelt dicséret

A három első díjas közül B. Kiss Bálint (Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola) egy olyan, rendkívül kreatív, általánosan használható eszközt készített, amely lehetővé teszi a tudás szinte észrevétlen megszerzését, majd a tudással újabb eszközök létrehozásának élményét. Az apaBoard nevű 0.5-ös verziószámú tanuló, oktató és kísérletezési eszköz felkeltette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem érdeklődését is. Németh Péter (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr) olyan pályát épített, melyen működés közben a cseppfolyós nitrogénnel lehűtött autó lebeg a mágneses pálya felett. Rozsnyik Szabolcs (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) pedig azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fémoxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat a szén nanocső alapú kompozitra. Ők hárman Magyarország képviseletében részt vesznek szeptemberben Varsóban, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3 500-7 000 euró) és különdíjakért.

Póka Károly, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának diákja Exoskeleton kesztyűjéért kiemelt dicséretet kapott.

(Hamarosan jövünk a részletekkel!)

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.