Hirdetés

Fejlemények ScienNet-ügyben – debreceni szállal

civishir.hu

2013.05.10. 18:16

Kiderül, ki gazdagodott meg költekezéseinkből! A ScienNet-ügy felperesét debreceni ügyvéd képviseli. Cívishír-interjú

Hirdetés

Hirdetés

Cívishír: Debreceniek is érintettek a ScienNet ügyben?
Dr. Gondola Zsolt Zoárd: Én ugyan egy szegedi ügyfelet képviselek, de sokan érintettek Debrecenben is. A budapesti után az itteni a legnagyobb csoport, elég magas szinten is vannak a törzsvásárlói rendszerben személyek, ráadásul az országosan becsült 440 ezer ügyfélből kb. 8-10 ezer debreceni.

Cívishír: A magyar alapvetően nem precedensjog, a pórul járt ügyfelek közül mégis sokan várják az önök eljárásának kimenetelét…
Dr. Gondola Zsolt Zoárd: Valóban nem precedens alapú a magyar jog, de azonos jogalapból valószínűleg egy másik perben is hasonló eredményre jut a bíróság. Ebben az eljárásban a perbe hívás is gondot okozott. Nem sikerült kideríteni, ki képviseli Magyarországon a céget, hiszen azt egy ciprusi offshore cég jegyeztette be az USA-ban, mégis kizárólag hazánkban működik. A hálózat egyik szervező tagja Leinemann Zsolt, akivel azonosítják a rendszert, de ő csak a marketing tevékenységet végző Headmin Kft. képviselője, nem a ScienNet LLC-é. A cég adatait lekértem az Egyesült Államokból, de a per során az is ki fog derülni, hogy természetes
személyként ki képviseli a társaságot. Már csak ezért is van jelentősége ennek az eljárásnak.

Cívishír: Bonyolultan hangzik…
Dr. Gondola Zsolt Zoárd: Valóban, nem egyszerű ez az egész ügy és a szerződő cégrendszer bonyolultságán túl az általuk használt Általános Szerződési Feltételek sem könnyen értelmezhetőek a joghoz nem értők számára. Ugyanis olyan jogi fogalmakat használnak, mint például vis maior, amelyek nem azonosak a magyar jogrendszerben meglévő tartalommal. Másrészt, ugyanebben a szerződésben a cég gyakorlatilag kikötötte, hogy aki pénzt fizetett a rendszerbe, tulajdonképpen csak úgy tud kiszállni, ha pénzét veszni hagyja, vagy legalábbis nagy anyagi veszteséggel. Az általam benyújtott kereset éppen ezért nem a szerződés megszüntetésére irányul, hanem arra, hogy a felek a szerződés keretei között számoljanak el. Ha ez sikerül, valószínűleg mások is indíthatnak pereket. Most még csak az első foknál
 artunk, de hosszadalmas pereskedésre számítok.

Cívishír: Várható kilátások?
Dr. Gondola Zsolt Zoárd: Polgári per indításának akkor van többek között értelme, ha reális esély mutatkozik az igényérvényesítésre. Jelen esetben a ScienNet számláit a büntető ügy miatt zárolták, amelyen hírek szerint körülbelül 1,8 milliárd forint van, így egy végrehajtásnak lenne fedezete. De sajnos az is előfordulhat, hogy ez az összeg a zárolás feloldásának pillanatában, egy kattintással eltűnik a számláról.

Cívishír: Nekem első hallásra gyanús ez a többszörös áttétellel történő cégalapítás, a képviselet homályossága. A magyar hatóságoknak ez nem szúrt szemet?
Dr. Gondola Zsolt Zoárd: El kell mondanom, hogy önmagában az MLM rendszerrel nincs baj, vannak olyan termékek, melyek árusítása ilyen módon remekül működik. Itt azonban gyakorlatilag nem saját árut vittek piacra a ScienNet szervezői – illetve az utalványukat tekintették annak –, hanem szervezték a termékkel rendelkezőket. Ugyanakkor a vásárlói rendszert építését ösztönözték, így sokan egyfajta befektetésnek tekintették belépésüket. Meg kell jegyeznem, hogy a magyar hatóságok, a vizsgálatot folytató illetékes nyomozóhatóság és ügyészség, valamint a PSZÁF maximálisan támogatják az eset feltárását, minden tájékoztatást megadtak a törvényes keretek között. Véleményem szerint nem is annyira az ő felelősségük, hogy az ügy eddig a pontig jutott. Inkább a fogyasztóvédelem feladatának gondolom, hogy az általános szerződési feltételek felülvizsgálatának kezdeményezésével és a fogyasztók jobb tájékoztatásával megelőzzék a hasonló ügyeket. Remélem, ez a per is felhívja arra a figyelmet, hogy bármilyen kecsegtető egy üzlet, nem árt az óvatosság és a kellő körültekintés.

– patrikov –

ELŐZMÉNYEK

A ScienNet Törzsvásárlói Program 2009 végén dőlt be. A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága akkor indította meg azt a nyomozást, amit a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC a Magyar Köztársaság területén kifejtett tevékenységével összefüggő, különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja alapozott meg.

A külföldön bejegyzett gazdálkodó szervezet speciális törzsvásárlói közvetítő vállalkozást működtetett úgy, hogy a tevékenységével összefüggő, azt terhelő adófizetési kötelezettségének nem tett eleget. A több százmillió forintos adóhiányt keletkeztető vállalkozás működésével összefüggésben számos helyszínen történt házkutatás és tanúkihallgatás a személyi és tárgyi bizonyítékok biztosítása érdekében. Az adójogszabályokat megtévesztő módon kikerülő, több offshore jellegű vállalkozást is felhasználó bonyolult hálózat valamennyi ismert és hazai pénzintézetnél megtalálható pénzeszközeit még 2009 novemberében lefoglalták. 

 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.