Hirdetés

Döcögve indul az új debreceni rádió

civishir.hu

2013.09.11. 23:25

Döcögve indul az új debreceni rádió
Még nem szól a rádió (Fotó: illusztráció)

Nagy volt a lendület – most az idei start is kétséges.

Hirdetés

Júniusban már megírtuk, majd júliusban nagy dérrel-dúrral harangozta be a városi tévé a hírt, hogy kereskedelmi rádiózásba (is) fog az önkormányzati médium. Megnyugtattak mindenkit: a leendő Korzó Rádió magas szakmai színvonalat fog képviselni, és erre nem más, mint maga a Debrecen Televízió a garancia. Nos, úgy tűnik, a DTV vezetése nem várt akadályokba botlott, és nemhogy az októberre tervezett, de még az idei indulás is kérdésesnek tűnik.

Tulajdonosi aggályok

Információink szerint a városi tévé rádiós szándékai komoly megütközést keltettek a tulajdonos vagyonkezelő igazgatóságában. A tévé vezetése ugyanis a nyertes frekvenciapályázat után kész helyzet elé állította az igazgatóságot, amelyik nem is tudott a rádiós szándékról. Kiverte a biztosítékot az is, hogy a DTV-vezér Széles Tamás mintegy 8 és fél millió forintos éves médiaszolgáltatási díjat vállalt a volt FM95 Rádió frekvenciájáért (7+5 évre szól a frekvenciahasználat – szerk.). De az sem talált osztatlan sikerre, hogy legalább 10-15 millió forint szükséges a megfelelő stúdiótechnika kialakításához, és még szó sincs a leendő munkatársak, az üzemeltetés és az egyéb felmerülő költségekről.

Ráadásul a DTV felettébb nagyvonalú üzleti tervet nyújtott be a vagyonkezelőhöz, ami szintén nem nyerte el egy-két tag tetszését, akik messze nem látták biztosítottnak a bevételek teljesülését (2013-ra már szerény veszeteség mellett mintegy 15, jövőre 50-60 milliós árbevétellel és nyereséggel számolt a tévé, benne jelentős önkormányzati megrendeléssel). Igaz, a vagyonkezelő igazgatósága végül rábólintott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal történő szerződéskötésre, ami 2013. július 30-án meg is történt.

Szól a rádió?
A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2003-tól 2008-ig próbálkozott már a rádiózással a Friss Rádión keresztül, ám akkor csúfos anyagi kudarcot hozott a próbálkozás, míg végül eladták a gazdasági társaságot (Azóta a Friss Rádió tulajdonosa különböző cégeken, alapítványokon és egyesületeken keresztül a Debreceni Egyetem.  A rádiót közvetlenül üzemeltető Friss Rádió Nonprofit Kft. 2013. március 6-án nyerte el újabb 7+5 évre a közösségi frekvenciát – szerk.) Sőt 2011-ben az évente százmilliós veszteséget termelő Debrecen Önkormányzati Lapkiadó Kft-t, majd a szintén médiában érdekelt DEHIR Kft-t is felszámolta a társaság. Ekkor úgy tűnt, hogy a vagyonkezelő végleg felhagy a kudarcos médiavállalkozásokkal.

Úgy tudjuk, a DTV vezetése azzal szerelte le az igazgatóságot, hogy garantálta a rádió nyereséges üzemeltetését. Mint ismert, a városi tévét, online portált és nyomtatott újságot is üzemeltető tagvállalat évről évre száz milliós veszteségeket könyvel el, dacára a bőkezű önkormányzati támogatásnak. A tévések optimizmusa abból fakad, hogy a debreceni rádiós piac az utóbbi időszakban jelentősen átalakult és jelenleg mindössze egy kereskedelmi rádió sugároz, a Best FM, így országos ügynökségi megrendelésekhez juthat az újonnan induló rádió.

Ki szól hozzánk az éterben?

Bár a tévénél úgy gondolták, túl vannak a nehezén a vagyonkezelőtől kapott zöldlámpa után, újabb nehézségekbe ütköztek. Leglább 4-5 rádiós munkatárssal számolnak a DTV-nél, ám információink szerint, a megkeresettek eddig elutasították a felkérést, így egyelőre a szakmai stáb sem áll rendelkezésre. Hogy ezért, azt nem tudjuk, de az biztosnak látszik, hogy a tévé október elejére, a Kossuth térre tervezett hétvégi rádióbemutatkozó dzsemborija is elmarad.

Van idő

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság úgy tájékoztatta a Cívishírt, hogy a DTV-nek a a szerződés megkötésétől számított 120 napon belül, azaz legkésőbb 2013.  november 27-ig kell megkezdenie a médiaszolgáltatását. Igaz, azt is hozzátették, hogy a Médiatanács a médiaszolgáltatónak a határidő lejárta előtt benyújtott,  indokolással ellátott kérelmére hozzájárulást adhat a médiaszolgáltatás megkezdésének halasztásához, vagyis semmi nem köti a tévét a rádió elindításához. Ez leginkább azért lehet fontos mind a Szélesékneknek, mind a vagyonkezelőnek, mert egy jövő évi indulással elkerülhetnék, hogy az amúgy is keményen veszteséges önkormányzati médium pénzügyi helyzetét az induláshoz szükséges tízmilliók tovább rontsák.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.