Hirdetés

Debreceniek, tudjátok, ki volt Kenézy Gyula?

civishir.hu

2013.06.21. 12:17

A megyei kórház névadójára emlékeztek pénteken. Hajdúszoboszló szülötte Debrecenben alkotott maradandót.

Hirdetés

Hirdetés

Kenézy Gyula egyetemi tanárra, a Debreceni Egyetem (DE) megszervezőjére, a helyi szülészeti és nőgyógyászati klinika első igazgatójára emlékeztek tudományos emléküléssel pénteken a debreceni orvoscentrumban. Felidézték, hogy Kenézy Gyula (1860-1931) az egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, s néhány évig az I. sz. Szülészeti Klinikán dolgozott, majd Debrecenben telepedett le, ahol hamarosan a város egyik legkedveltebb orvosa lett.

Tóth Zoltán professzor, a klinika jelenlegi igazgatója elmondta: Kenézy Gyula előbb kerületi orvosi állást vállalt, majd a megye tiszti főorvosa lett. Ebben a minőségben kibontakozhatott kiváló szervezőkészsége, kivételes munkabírása: hatalmas lelkesedéssel végezte az egészségügy fejlesztését. Kezdeményezésére és javaslatára hozott határozatot Debrecen városi tanácsa egy felállítandó egyetem támogatásáról. Irányításával kezdődött meg a klinikák és elméleti intézetek tervezése és építése. 1914-ben nevezték ki az akkori Debreceni Egyetem első egyetemi rendes tanárává, 1916-ban pedig a szülészeti és nőgyógyászati klinika első igazgatójává. Kenézy Gyulát a Debreceni Egyetem létrehozásában, a munkálatok megszervezésében, a gyógyító tevékenységben végzett kiemelkedő érdemei elismeréséül 1924-ben az egyetem díszdoktorává avatták. 1930-ig töltötte be a szülészeti klinika igazgatói tisztét.

Az emlékülést követően a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) szoborparkjában felavatták az egyetemépítő professzor mellszobrát, Györfi Sándor szobrászművész alkotását.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.