Hirdetés

Debrecenben pár napig együtt lesz Magyarország

civishir.hu

2011.12.08. 11:45

Debrecenben pár napig együtt lesz Magyarország

Debrecen – A Nemzetközi Betlehemes Találkozóra a magyarlakta vidékekről több csoport is érkezik: betlehemes játékokat hoznak, amelyek náluk élőek, a karácsony ünnepének szerves részei.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Művelődési Központ immár hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Betlehemes Találkozót, amely a sorrendben idén a 21. (Korábban Budapest és Kecskemét adott otthont a rendezvénynek.) Az esemény sajtótájékoztatóján Tar Károlyné, az intézmény igazgatója elmondta: elsődleges céljuk, hogy  a betlehemezés hagyományát életben tartsák, és a közös szellemi haza kincseit megőrizzék. Az idén minden eddiginél több, 55 csoport jelentkezett a találkozóra, azonban csak 34-et tudnak fogadni (ez 430 főt jelent). A válogatást szakmai szempontból végezték a szakemberek, csak autentikus játékokkak lehet bekerülni, és azok is előnyt élveznek, akik még soha nem jártak a találkozón. Az sem mellékes szempont, hogy a Kárpát-medence minden régiója képviseltesse magát: 4 vajdasági, 4 erdélyi, 5 kárpátaljai, 5 felvidéki és 16 magyarországi csapat mutatja be, ők hogyan betlehemeznek.

A hagyományoknak megfelelően december 9-én, pénteken 17.15-kor a csoportok felvonulva érkeznek az ünnepélyes megnyitóra, a Kossuth térre. Szombaton 9-20 óráig mutatják be a hagyományőrzők a különböző vidékek betlehemes játékait a Debreceni művelődési Központ pódiumtermében (Kossuth u. 1.), ahová a szervezők várják az érdeklődő családokat, gyerekeket. (A belépés díjtalan.) A nagyrendezvény különlegessége, hogy a csoportok részt vesznek az ezen a hétvégén zajló adventi városrészi családi programokon is.
Debrecenben 26 helyszínen (közművelődési intézményekben, iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, templomokban, szabadtereken, lakótelepeken, tanyaközpontokban, kertségek) és a környező települések adventi rendezvényein is bemutatják betlehemes játékaikat, találkoznak, együtt készülnek az ünnepre a debreceniekkel és a hajdú-bihariakkal.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.