Hirdetés

Hirdetés

Célba ért a debreceni kerékpárút; és még több épül

civishir.hu

2012.10.08. 11:53

Célba ért a debreceni kerékpárút; és még több épül
(Fotó: Cívishír)

Elindult a forgalom! A polgármester hozta az örömhírt: két kilométeres szakasszal bővült Debrecen kerékpárút-hálózata.

Hirdetés

Hirdetés

Debrecenben újabb útvonal nyílt meg a biciklisek előtt, Kósa Lajos polgármester hétfői sajtótájékoztatóján számolt be a Böszörményi úton a jövő héten átadásra kerülő kerékpárútról. A műszaki átadás folyamata október 9-én kezdődik, bár a forgalom már használatba vette, hiszen a kerékpárút alkalmas a közlekedésre. A Böszörményi út mentén a Füredi csomóponttól a kerékpárút nyomvonala a gyalogjárdától elkülönülve, majd a Békessy Béla úti kereszteződésnél a másik oldalban haladó Doberdó útig tart, ahol befordulva a buszvégállomásra csatlakozik a már megépült józsai kerékpárúthoz, így közel két kilométeres szakasszal bővítve a város úthálózatát.

Számokban

Elhangzott: a tervezés során meghatározták a fasor gallyazását, így a lehajló ágak nem akadályozzák a közlekedést. A kivitelezési munkálatokat végző D-Profil Kft. figyelembe vette, hogy a kerékpárút illeszkedjen a Böszörményi úti fasoros környezetbe, így a lehető legnagyobb gondossággal óvták a környezetet, 52 fa ültetése és 9 ezer 200 négyzetméternyi területet füvesítettek.


Jó híreket hoztak a városvezetők

A beruházás bruttó 120 millió forintos költséggel valósult meg, 85 százalékos európai uniós támogatás keretében. A debreceni kerékpárúttal foglalkozó szervezetek elégedettek az út minőségével.

Az egyetem környékét kellene bevonni

A Böszörményi út mentén európai uniós szabványoknak megfelelő fedett biciklitároló is található, s a továbbiakban még több építését tervezik. Ezzel ösztönözhetik a kerékpárjukat az időjárás viszontagságaitól féltőket is a gépjárműk helyetti használatra.
Kósa Lajos polgármester elmondta, hogy további bővítéseket terveznek, céljuk, hogy Debrecen legfontosabb közlekedési irányait két keréken is meg lehessen közelíteni. Jelenleg egy 500 millió forintos, 100 százalékos támogatású pályázat kidolgozásán munkálkodnak, amely többek között az Egyetem környékét, a Bolyai utcát és a Pallagi utat is bevonná a kerékpárút hálózatba.

Molnár Éva

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.