Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pocsajnak jót tenne Románia schengeni csatlakozása

| 2023. 01. 12. | 09:30:00
Debrecen gazdasági fejlődéséből még nem éreznek semmit az országhatár mellett, biztató kezdeményezések azonban vannak.
Pocsajnak jót tenne Románia schengeni csatlakozása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pocsajban szokatlanul gazdag volt az önkormányzat Jézuskája 2022 végén. Ez azonban nem újdonság az országhatár menti falu lakóinak, hiszen már ez volt a harmadik karácsony, amikor Pocsaj minden háztartása egy nagy élelmiszercsomagot kapott az önkormányzattól.

– A csomag tartalma tartós élelmiszer a száraztésztától kezdve a cukron át az étolajig. Ez egy hatalmas segítség az itteni lakosoknak. Annál is inkább fontos az élelmiszer, mert a faluban sok hátrányos helyzetű család el, alacsony bérrel, az egy főre eső jövedelem rendkívül alacsony, és ebből fakadóan nekik ez jelentős segítség. A községházán úgy gondoltuk, úgy igazságos, ha egységesen mindenki kap csomagot, amelynek a tartalma 20-25 ezer forint körüli volt – fogalmazott Szőllősi Roland polgármester.

[Beillesztett cikk: Pocsajnak is lesz piaca]

Vidékre nehezen jönnek a cégek

– Minket sem került el az energiaválság. Itt számos olyan intézkedést hoztunk, ami némi spórolási vagy megtakarítási lehetőséget jelent számunkra. Nem volt tavasszal még ennyire tudatos, de akkor a polgármesteri hivatalt felszereltük hűtő-fűtő klímával. Ez azért is fontos, mert az elektromos fűtés lehetőségével több lábon állunk, ami a kevésbé hideg időszakban jelenthet költségmegtakarítást. Az intézményeinkben a nem vagy alig használt termeket csak temperáló fűtéssel melegítjük. Korábban már úgy próbáltunk pályázni, hogy azokban legyen támogatás a napelemek felszerelésére. Például a most létesülő piac esetében is, ahol a kiszolgáló épület helyiségeit ilyen módon fűtjük. Jó gondolat a termálfűtés, az azonban egy nagy összegű beruházás. Ekkora mozgásterünk még nem igazán volt – beszélt ezeknek a hónapoknak az egyik legnagyobb kihívásáról Szőllősi Roland, majd a foglalkoztatásra tért rá.

Elmondta, a legnagyobb munkaadó sajnálatos módon az önkormányzat.

Itt több mint 200 ember keresi a kenyerét, és ennek túlnyomó többsége a közmunkaprogramban tevékenykedik. A többiek a polgármesteri hivatalban, az óvodában, a konyhán dolgozik. Munkát leginkább Debrecenben találhatnak a pocsajiak. Ehhez egyébként most már egészen jó a tömegközlekedési lehetőség; reggel 30-40 percenként mennek a vonatok. A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzatnak arra is kell törekednie, hogy helyben munkahelyek létesüljenek. Nemrég adták át az 5-6 embernek munkát kínáló, 80 millió forintos beruházással létesült tormafeldolgozó üzemet. Itt a tisztítástól a feldolgozáson át a kész termék csomagolásáig mindent elvégeznek. Egy esztári vállalkozó beruházásában az idén várható a betonelemgyártó-üzem átadása, ahol 15-20 munkahely lesz. Mindkét üzem egy cégcsoport által, a Pocsaj határában megvásárolt 3,5 hektáros területen működik majd.

Debrecen gazdasági erősödése azonban egyelőre nem érződik Pocsajon.

Szőllősi Roland úgy látja, vidékre elég nehezen jönnek ki a cégek. Talán azok a kisebb üzemek jöhetnek szóba, akik a megyeszékhely vagy az a körüli magasabb árak miatt keresnek területet tevékenységük számára. Ez lehet versenyképessége a pocsajiaknak, ilyen előzmények után érkezhet némi beruházás a településre.

[Beillesztett cikk: Pocsaji sikertörténet: bölcsőde, piac és sportpálya is épült rövid idő alatt]

Apropó országhatár!

Egy jó évtizeddel ezelőtt elkészült az aszfaltozott út az államhatárig, a román oldalon lévő Biharfélegyházától szintúgy. Jelenleg hetente csak egyszer lehet átkelni itt. – Bíztunk abban, hogy Románia a schengeni övezeten belülre kerül. Szomorúan hallottuk azt a tényt, hogy az Európai Unió nem tolta ki a határt. Mindenféleképpen pozitívan hatott volna a kereskedelemre és a családokra a rokonlátogatások szempontjából. Visszakapcsolódtunk volna a bihari vérkeringésbe, mint hajdan, a Trianon előtt – vélekedett a témáról Szőllősi Roland.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
Vb-bronzérmes a debreceni vívó
A magyar kardcsapat a harmadik helyen végzett.
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.