Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őshonosok szaporodása: Hortobágyon nem tétlenkednek!

| 2023. 01. 10. | 16:06:00
A folyamatot szigorú szakmai munka és kiválasztási rendszer alapozza meg.
Őshonosok szaporodása: Hortobágyon nem tétlenkednek!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. állatállományában már javában elkezdődött a kis borjak és bárányok születése. A Társaság a Hortobágyi Nemzeti Park legelőin tartja, legelteti magas genetikai értékű háziállatait ezzel biztosítva a terület természetvédelmi célú kezelését is. A magyar szürke szarvasmarhák, a hortobágyi racka juhok, magyar merinó juhok és nóniusz lovak szaporulatai és a társaság kollégáinak, pásztorainak szakértő munkája biztosítják ezen őshonos fajták genetikai állományának megőrzését és a hortobágyi legelők fajgazdag állapotának fenntartását. 

Az ellési szezont legkorábban a magyar szürke szarvasmarhák kezdték, miután novemberben a gulyákat beterelték a téli szálláshelyeikre. Jelen pillanatban már mintegy 300 egyed kisborjú született és összesen körülbelül 750 egyed születésére számítanak a gulyások.

Már mintegy 300 egyed szürkemarha kisborjú született
 

Az ellési folyamatot mind az apaállat mind a tehenek vonatkozásában szigorú szakmai munka és kiválasztási rendszer alapozza meg. Az egyedek genetikai távolságának növelése érdekében a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének munkatársai genetikus szakembert is bevonnak a pároztatási terv megalkotásába, a megfelelő tenyészállatok kiválasztásának folyamatába.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. törzstenyészetéből augusztus elején 6 héten keresztül magyar merinó juhok és hortobágyi racka juhok kerültek hárembeli pároztatásra, melyet követően a bárányok körülbelül 150 napra születnek, tehát a juhoknál az ellési szezon még a napokban kezdődött. A társaságnál jelenleg, az ikerbárányokkal együtt, 42 egyed született. Az ellési szezon végére várhatóan 850 bárány születésére számítanak a juhászok.

Összesen 850 rackabárány születésére számítanak
 

A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik és 50 nóniusz csikó illetve 5 sport ló csikó születésére számítanak a csikósok és lovászok. 

A borjak, bárányok és a csikók a téli szálláshelyeken születnek. Az ellési időszakban a pásztorok folyamatosan a jószágok mellett vannak, ha szükséges segítenek a szülésben. A fiatal utódok, a legeltetési szezon megkezdését követően is, anyjukkal együtt nevelkednek majd a pusztai legelőkön.

A csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel Mindenki személyesen is találkozhat 2023. február 25-26. között a „Nyitott istállók” hétvégéje programon, Hortobágyon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.