Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Görögkatolikus bölcsődével gazdagodott Hajdúdorog

| 2023. 01. 12. | 19:10:00
Kocsis Fülöp: Jézus látásának igényére is neveljék a gyermekeket.
Görögkatolikus bölcsődével gazdagodott Hajdúdorog
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúdorog a magyar görögkatolikus egyház szíve, lelke, lelkiismerete. Egy bölcsőde létrehozása több, mint egy épület felépítése, hiszen a legkisebbeknek készül, ahol először csodálkoznak rá a világra, itt tanulják meg az együttélés szabályait. A bölcsőde a család támasza, a család pedig a társadalom alapja – ezekkel a szavakkal adta át Vitályos Eszter miniszter-helyettes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára Hajdúdorogon a Szent Anna görögkatolikus bölcsődét január 12-én. 

A 24 férőhelyes, hét dadának munkát adó, energiatakarékos üzemű bölcsőde a Területi Operatív Programban elnyert közel 350 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg az egyház telkén 20 hónap alatt. A politikus a következőkkel folytatta: – A bölcsőde a város erejét növeli, segíti a lakosság megtartását. A kormány legfontosabb célja a magyar családok védelme, támogatása. Ennek egyik megnyilvánulása a bölcsődék építése. Magyarországnak nem volt még olyan kormánya, amelyik ennyit tett volna a bölcsődék létestéséért. Így az anyáknak választási lehetőséget kínálnak, hogy ha a gyermekük hároméves kora előtt visszatérnének a munkahelyükre, akkor megtehessék úgy, hogy a gyermekük biztonságban van. Cél, hogy minden tervezett gyermek megszülessen, annak ne legyen olyan akadálya, hogy a kicsiket az anya ne tudja elhelyezni, ha dolgozni szeretne menni.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntőjében egyebek mellett elmondta, hogy a vármegyei önkormányzat egyik legfontosabb feladata a családpolitika megvalósítása, erre Hajdú-Biharban a pályázati támogatások több mint 10 százalékát fordították. 32 településen, 36 fejlesztési programban 675 óvodai- és bölcsődei férőhelyet hoztak létre eddig. – Amit talán az itteni bölcsődés gyermekek életük későbbi szakaszaiban nem emlékezhetnek, az az, hogy itt szeretetben, gondoskodásban élhettek, megtanulták az alkalmazkodást – fejezte be gondolatait Pajna Zoltán.

Az ünnepélyes átadás az új bölcsődében Kocsis Fülöp metropolita (képünkön) miséjével, majd az épület helyiségeinek megáldásával, megszentelésével kezdődött. A metropolita az egyházi alkalmat bibliai idézettel kezdte, amelynek fókuszában a tanulás vágya volt. Mint fogalmazott, a bölcsődébe is tanulni jönnek a piciny emberkék, akiket az itt dolgozóknak nem csak a társadalomba való beilleszkedésre kell megtanítaniuk, hanem arra is, hogy akarják látni Jézust. Jézus látásának utáni vágy pedig áthatja majd életük későbbi szakaszát, és ott lesz minden tevékenységükben.

A vendégeket Horváth Zoltán, Hajdúdorog polgármestere köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a város önkormányzata, a vármegyei önkormányzat és a térség országgyűlési képviselője is keresztény, konzervatív értékeket vall. Ebben a környezetben épült meg és működteti a bölcsődét a görögkatolikus egyház. A városvezető elmondta azt is, hogy településének már van bölcsődéje, és a férőhely bővítésre beadtak egy pályázatot. Ezzel együtt a görögkatolikus egyház is pályázott bölcsőde építésére. Mindkét pályázat sikeres lett, ám a hajdúdorogi képviselő-testület visszalépett, hiszen ennyi bölcsődei férőhely nem kell a településre. Ilyen előzmények után épült meg az egyházi intézmény, ami immár választási lehetőséget kínál az itt élők számára, továbbá a bölcsődétől az érettségivel bezáróan van oktatási-nevelési intézmény Hajdúdorogon a görögkatolikus egyház működtetésében. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés