Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúböszörmény is nyögni fogja a Tungsram csődjét

| 2022. 11. 08. | 12:18:00
A vállalatnak öt településen vannak gyárai.
Hajdúböszörmény is nyögni fogja a Tungsram csődjét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá kerül a cég – írja a Mérce.hu; a portálnak Mehlhoffer Tamás, a fényipari vállalat kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, a legnagyobb hitelező, az Eximbank nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, „és az ő szavazatuk elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség”. 

A Tungsramnál idén áprilisban jelentették be: megszüntetik a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozót elbocsátanak az év végéig. A rákövetkező hónapokban összesen már csaknem kétezer emberrel bontottak szerződést, a leépítés a cég mind az öt – budapesti, hajdúböszörményi, kisvárdai, nagykanizsai, zalaegerszegi – gyárát érintette.

A Világgazdaság korábban arról számolt be, hogy a Tungsram augusztus 8-án mutatta be első kilábalási tervét, amelyet a legtöbb hitelező elfogadott, de az Eximbank nem. A második csődegyezségi eljárás zajlott november 7-én.

Frissítés

A cég közlése szerint a hétfőn elutasított csődegyezségi ajánlat miatt felszámolási eljárás indul a Tungsramnál, a társaság azonban folytatja a gyártást, de november 8-án bejelentette 750 ember csoportos létszámleépítését.

Mint írják: a Tungsram képviselői és a jelen lévő hitelezők is „megdöbbenve fogadták”, hogy az EXIM Bank nemmel szavazott, és így „lehetetlenné tette a csődegyezség létrejöttét” a hétfői, második csődegyezségi tárgyaláson, amelyen a vállalat átdolgozott csődegyezségi javaslatot nyújtott be. Az EXIM Bank igen szavazata nélkül érvényes egyezség nem jöhetett létre, annak ellenére, hogy az első csődegyezségi tárgyaláson a nem biztosított hitelezők többsége megszavazta a Tungsram törlesztési javaslatát. A Tungsram jogi csapata jelenleg azon dolgozik, hogy a szükséges dokumentumokat eljuttassa a bírósághoz, ahol felszámolóbiztost jelölnek ki, akinek feladata többek között a vállalat vagyonának értékesítése.

A Tungsram menedzsmentje teljes mértékben együtt kíván működni a felszámolóbiztossal is, addig a csődeljárás során kijelölt vagyonfelügyelő felügyelete alatt működik a cég.

A közlemény szerint az elmúlt időszakban megkezdett szervezeti átalakítások révén kisebb leányvállalatok létesültek vagy létesülnek, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a Tungsram „egészséges üzletágai életben maradhassanak”. A kisebb cégek vonzóbbak a befektetők számára, és ha ezen befektetők tőkét tudnak biztosítani a vállalatoknak, akkor „a profitábilisan működtethető gyárakban a munkavállalókat tovább lehet foglalkoztatni”. Ilyen befektetőkkel, például a svájci Business Creationnel tovább folynak a tárgyalások. Csődegyezség híján azonban lényegesen nehezebbé vált az eredményes tárgyalás a befektetőkkel. Ezen körülmények és a felszámolással normális esetben is járó bizonytalanság miatt a Tungsramnak „rugalmasnak kell maradnia és figyelembe kell vennie minden lehetőséget” – fogalmazott közleményében a cég, hozzátéve: ezért „kénytelen volt a legrosszabb eshetőségre is készülve” bejelenteni kedd reggel az illetékes kormányhivataloknál csoportos létszámleépítési szándékát 750 munkavállalóra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.