Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hol a gyerek? Itt a gyerek, Hortobágyon!

| 2022. 10. 06. | 11:55:00
A lakosság szerint nem, a tankerület szerint minden rendben van a puszta falujának iskolájában.
Hol a gyerek? Itt a gyerek, Hortobágyon!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mostaninál sokkal szebb napjai, évei is voltak már a hortobágyi gyermekintézményeknek, és ennek leginkább a gyermekhiány az oka – derül ki a puszta falujának lakóival beszélgetve. Ők az óvoda és az iskola jelenlegi helyzetét tartják településük egyik legnagyobb problémájának.

– Egyre csak fogy az iskolában tanuló gyerekek, pontosabban helyi gyerekek száma. Persze kevesebb a születés is, de aki meg tudja oldani az oda-vissza szállítást, elviszi Nagyhegyesre tanulni a gyermekét. Helyettük érkeznek viszont más településről, és ez is oka annak, hogy elment több tanár és diák is – mondja az egyik lakos, majd a mellette lévő azzal toldja meg, hogy többen abban gondolkodnak, hogy már az óvodába is hordanak át gyerekeket Hegyesre, mert úgyis oda fog iskolába járni.

Egy másik megszólaló úgy tudja, a Waldorf szerette volna átvenni az iskola és a kollégium épületeit, hogy azokban saját iskoláját hozza létre. Oda a hortobágyi gyerekek alanyi jogon, tehát díjmentesen járhattak volna. A Waldorf iskola létesítéséhez azonban sem a tankerület, sem a falu vezetése nem járult hozzá.

Sok pénz ment az óvodára

A problémákról természetesen tud Jakab Ádám polgármester is, aki elöljáróban leszögezi: a lakosság érdeke, hogy legyen a településen óvoda és iskola. Az utóbbi nem tartozik az önkormányzat intézményei közé, míg az óvoda igen. Tehát csak az óvoda intézményére van ráhatása a települési önkormányzatnak. Azt azonban elmondta, hogy a falu iskolájában és a hozzá tartozó kollégiumban vannak nem hortobágyi gyerekek is. A Waldorf iskola tervezett létesítéséről azonban nem hallott.

– Az oktatási intézmények működnek Hortobágyon, de tudjuk, nem ideális a jelenlegi helyzetük. Ideális a 80-as években volt, amikor az iskolában több száz diák tanult és évfolyamonként két osztályt tudott indítani a faluvezetés által fenntartott általános iskola. Sajnos a településünk népességszáma folyamatosan csökken. Nagyon kevés helyi fiatal marad az iskolái elvégzése után Hortobágyon – fogalmaz Jakab Ádám, majd a képviselő-testület céljaival folytatja.

Azt  tűzték ki célul, hogy megpróbálják vonzóbbá tenni a fiatalok számára a falut. Építési telkek vásárlásánál előnyben részesítik a letelepedési szándékkal érkező fiatal családokat. Nagy figyelmet fordítanak az óvoda állapotára és magasszintű működésére.

Kétségtelen, csökken a gyereklétszám Hortobágyon is. A 2021. szeptemberi kezdéssel az óvodában az addigi két csoport helyett már csak egyet tudtak indítani. A demográfiai mutatók alapján azonban reményre ad okot, hogy az idén több mint 10 újszülöttet köszönthetnek, s ilyen kecsegtető számmal nagyon régen nem büszkélkedhetett a község.

Az ideköltözők is egyre többen vannak, és a faluvezetés legnagyobb örömére a családosok választják Hortobágyot új lakóhelyül. Az óvodában jelenleg 13 gyermek van, és ez a szám most csökkenő tendenciát mutat, de a várható születések számát vizsgálva 1-2 éven belül ezen a téren is gyarapodás várható.

– Tudomásunk szerint egyetlenegy gyermek jár a nagyhegyesi óvodába, de az óvodáskorúak alacsony száma miatt már egy gyermek is nagy aránnyal bír. Fenntartóként igyekszünk a lehető legjobb körülményeket biztosítani az óvodásoknak, így a településünk óvodáját folyamatosan fejlesztjük. Az utóbbi években több alkalommal is sikeresen pályáztunk, és ennek köszönhetően kívül-belül megújult az épület, és kialakítottunk egy speciális csoportszobát. Az elavult fűtési rendszert önerőből megbízhatóbb működésűvé tettük. Legutóbb, az év elején, a Magyar Falu Program pályázatából 5 millió forintot meghaladó értékben cseréltük az elavult, régi kültéri játékokat – sorolta az óvodával kapcsolatos ügyeket Jakab Ádám.

Stabil, gondoskodó, felkészült

A hajdúböszörményi tankerületet is megkérdeztük a hortobágyi iskola helyzetéről, tervezett jövőjéről, továbbá részleteztük a helybeliek problémáit, felvetéseit. Tóth Lajos Árpád igazgató nevében Riczu Julianna szakmai igazgató-helyttes válaszolt.

Mint írta, Hortobágy községben és a környező tanyákon élő gyermekek általános iskolai ellátásáról kötelező felvételt biztosító iskolaként a Hortobágyi Petőfi Sándor Általános Iskola és Kollégium gondoskodik. Az iskolától nagyobb távolságra élő tanulók lakhatását, tanórákra való felkészülését és szabadidős tevékenységét hét közben az 1981 óta működő kollégium segíti.

A hortobágyi iskola – bár a hátrányos helyzetű tanulók aránya némileg magasabb a tankerületi átlagnál – igazi esélyteremtő oktatási intézmény.

A nevelőmunka eredményességét bizonyítja, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók létszáma országos összevetésben is alacsonynak mondható.

A kompetenciamérésen elért eredmények megegyeznek vagy meghaladják a hasonló nagyságrendű településeken élő tanulók által elért eredményekből vont országos átlagot.

A tankerületi központ 2013 óta működtet egy, a tanulók egyéni adottságaihoz igazodó képességfejlesztő rendszert, amely biztosítja a szakmai munka eredményességét. Az iskolában 100 százalékos a szakos ellátottság, stabil, gondoskodó és felkészült nevelőtestület várja a tanulókat, a pedagógusok többnyire csak nyugdíjba vonulás vagy magánéleti ok miatt hagyják el az intézményt. A Waldorf alapítvány nem kereste a tankerületi központot az iskola fenntartói jogának átvétele ügyében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.