Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyek is esélyes az Európai Falumegújítási Díjra

| 2022. 10. 08. | 10:52:00
A szemlebizottság tagjai elismerően beszéltek a hajdú-bihari településről.
Egyek is esélyes az Európai Falumegújítási Díjra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy lengyel és két osztrák településfejlesztési szakember járta Egyek utcáit, intézményeit október 7-én. Watslaw Idziak, Diana Ortner és Christian Kropfitsch az Európai Falumegújítási Díj szemlebizottságának tagjaként érkezett a hajdú-bihari településre. És hogyan került Egyek egy ilyen neves elismerés szakembereinek érdeklődési középpontjába? Úgy, hogy megnyerte az Európai Unió által kétévente meghirdetett falumegújító versenyt, így Egyek képviseli hazánkat a nemes versengésben. Ahhoz pedig, hogy a döntést hozó grémium fel tudja állítani a versenyben lévő 21 település közötti sorrendet, személyesen is meg kell győződniük a helyi viszonyokról. Watslaw Idziak, Diana Ortner és Christian Kropfitsch október 7-én érkeztek, és 8-án késő délután távoznak Egyekről.

Előtte viszont még válaszoltak a Cívishír kérdéseire.

– Az Európai Falumegújítási Díj nemzetközi zsűribizottság tagjaiként érkeztünk Egyekre, hogy lássuk a pályázatban leirt fejlődést, a beruházásokat. A mi csoportunk három falut látogat végig, azt magunk válogattuk ki, hogy hová szeretnénk menni. Először a szlovéniai Ljublnoban voltunk, aztán Ausztriába, Burgenland tartományba, Stadt Schleiningbe tettük át a székhelyünket. Onnan érkeztünk Egyekre – válaszolták kérdésünkre, de azt is elmondták, hogy miért éppen e három közép-európai falut jelölték meg úticélként. – Ezek a települések új résztvevői a versenynek. Az rendkívül érdekes volt számunkra, hogy a három helység teljesen más adottságokkal rendelkezik – tudatták. Arra voltak kíváncsiak, hogy ez a három falu milyen módszert választott a fejlődésre. Azt tapasztalták, hogy eltérő a fejlődésük sebessége és fejlődés formája.

Ez a szép Egyeken

Mint azt elmondták, Egyeknek szép középületei vannak, rendezettek az utcái, és kifejezetten tetszettek nekik a hagyományos dolgok, például a csipkék, a csipkekészítés. Elismerően szóltak a gyepmesteri telep működéséről, ott a kutyák elhelyezéséről. Egyenként is megfogalmazták a legnagyobb élményüket. Watslaw Idziaket az iskolás gyermekek labdajátéka, az ott kialakult atmoszféra hatotta meg leginkább. A lengyel férfi hozzátette, a speciális igényű embereknek Egyeken különösen sok lehetősége van. Emellett az utcákon lévő a sok fa, a színes házak ragadták meg figyelmét. A Tirolból érkezett Diana Ortner azt emelte ki, hogy Egyeken nem feledkeznek meg a szegény emberekről, gondoskodnak róluk.

Az ugyancsak ausztriai, de Karintiából jött Christian Kropfitsch egy összehangolt településfejlesztést fedezett fel, ami jó alapot ad a további előrelépésre is.

– Nem versenyről van szó az Európai Falumegújítási Díjban, hanem hidakat építünk a múlt és a jelen között; és ez Egyeken jelen van. A résztvevők valójában tapasztalatokat szereznek, tanulhatnak egymástól, elleshetik a jó praktikákat, és azokat alkalmazhatják a településükön. Éppen ezért mi úgy látjuk, a vetélkedésben résztvevő összes település győztes – foglalták össze a verseny jelentőségét a bizottság tagjai, akik nem rejtették véka alá azt sem, hogy az ittlétük rövid ideje nem alkalmas a teljes kép kialakítására. Ez inkább alkalmat ad a találkozásra, ismerkedésre, és hogy elindítsanak egy aktivitást. A látottakról és a versenyre készült videófilmről elismerően beszéltek, külön tetszett nekik, hogy az elmúlt 12 évben 99 beruházás valósult meg Egyeken.

Önmagukhoz képest

Szeptember 30-án, az önkormányzatok napján Egyeken tartott ünnepségen az eredmények között természetesen szóba került az Európai Falumegújítási Díj is. Akkor Miluczky Attila polgármester úgy fogalmazott, hogy ha a bizottság a település önmagához mért fejlődését nézi, akkor van esélyük a jó helyezésre. Ha viszont magát a falu fejlettségét, akkor nem sok sikerrel rúghatnak labdába a jóval magasabb életszínvonalat jelentő nyugat-európai falvakkal szemben. Adódott tehát a kérdés: figyelembe veszik-e az önmagukhoz való fejlődést. – Igen! – állították határozottan. – Az értékelésnek nem az a fő szempontja, hogy milyen fejlettségi állapotot ért el egy település, hanem az ott élőknek mennyivel váltak jobbá az életkörülményei, mennyivel érezhetik jobban magukat a fejlesztések által. Leginkább olyan települések nyernek, ahol a közösségben is nagy fejlődés megy végbe – szögezték le, hozzátéve, hogy minden településnek megvannak a saját kihívásai. Például vannak olyan, nagyon jól menő helységek, ahol a turizmusból sok bevétel van, mégis elvándorolnak az ott lakók. Hogy miért? Elegük van a sok emberből, és mint fogalmaznak, a turizmus árvízként önti el őket.

A bizottság december elején hirdet eredményt, a díjkiosztás pedig tavasszal lesz a két évvel ezelőtti kiírás győztesénél, a bajorországi Hofheimerland településen.

Ott találkoznak az európai döntőbe jutott 21 település képviselői, és egy vidám ünneppel egybekötve személyesen is találkozhatnak, tanulhatnak egymástól. Az egyeki bizottsági tagok hangsúlyozták: nem a nyeremény a lényeg, hanem az, hogy találkozhatnak Európa legjobb példáival, projektjeivel, és azokat haza is vihetik.

KZS

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!