Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hajdúböszörményiek a piac helyett a multikba járnak?

| 2022. 10. 25. | 12:21:00
Az árusok szerint néhány bazáros növelhetné a vásárlók számát.
A hajdúböszörményiek a piac helyett a multikba járnak?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az mégis csak furcsa, hogy a több mint 30 ezres Hajdúböszörmény piacán körülbelül annyi eladó és nézelődő van, mint a bő másfélezres Szerepén. Néhány zöldséges stand, közöttük a tejesre várók sora, két-három ruhás és virágos, egy halas, egy mézes, és nagyjából ennyi a kínálat.

Vásárlók? Vannak. Célirányosan mennek, gyorsan összeszedik azt, amire szükségük van, majd távoznak. Nyomát sem láttuk a szokásos piaci képnek, amikor a sok-sok nézelődőből lesz az ugyancsak nem kevés érdeklődő, majd a vásárló, akik – piachoz illően – alkudnak.

Találkoztunk viszont piacfelügyelővel, aki kérdőre vont bennünket, hogy miért készítünk fényképet, majd kijelentette, nem járul hozzá semmihez, és különben is miért szerdán vagyunk ott, miért nem pénteken, mert az az igazi piaci nap. Később a piaclátogatásunknak ez a része is „kiegyenesedett”, de hallgassuk előbb az árusok és a vásárlók véleményét a hajdúböszörményi piacról.

– Régen, mielőtt megépült a vásárcsarnok, azért csak más volt itt! Át lehetett menni a piacon, sokkal több árus volt, és persze vásárló is. Aztán, ahogy megépült a vásárcsarnok, oda kellett volna bemennünk. Hát nem! Ott nem látják az árut, én maradtam kint – magyarázza az egyik zöldséges, aki úgy látja, ha nem épült volna meg a most egyébként átalakítási munkák miatt zárva lévő vásárcsarnok, akkor sem lenne másabb a helyzet a piacon. – Egyszerűen lejárt a piac ideje. A multikba járnak az emberek vásárolni, zöldséget és gyümölcsöt is. És tudja, mi hiányzik innen? A bazárosok! Balmazújvárosban jó piac van, oda jár át sok böszörményi; meg kell nézni, lengyelek, románok árulnak mindenféle kütyüt, hülyeséget. Na, az vonzaná ide a nézelődőket, belőlük lennének a vásárlók!

Ballagunk tovább a soron, és a tejesre várakozókat faggatjuk, szerintük miért nem igazi a megye második legnagyobb városának a piaca?

– Olyan ez, mintha a multihoz mennénk! Ott sem, de itt sem lehet alkudni! Akkor meg minek jöjjünk ki a piacra ruháért, zöldségért, mézért, gyümölcsért? Hetente egyszer kijövök friss tejért, nekem ennyit jelent a piac – mondja egy idős úr.

Időközben a piacfelügyelővel ismét összetalálkoztunk. Kedvesen invitál bennünket az irodája előterébe, és barátságosan közölte, hogy hamarosan itt van a két felettese, akik minden kérdésünkre válaszolnak.

Sokat tettek a sikeres piacért

2013-ban épült és 2014-ben adták át az új piacot és a vásárcsarnokot. Korábban is itt volt a piac, de más volt az épületelosztás és a területe is kisebb volt. Kezdetben az új csarnokban üzletek voltak, amelyek két oldalra is ki tudták szolgálni a vevőket. Az eladók, a vevők azonban kezdettől fogva idegenkedtek a piaccsarnoktól, idővel pedig tovább csökkent az árusok száma.

Az épület hasznosítása érdekében a városi gyermekorvosi rendelők és a védőnői szolgálat kapott benne helyet, ami már korlátozta a piaccsarnok további hasznosíthatóságának körét.

[Beillesztett cikk: A híresztelésekkel ellentétben nem zár be a hajdúböszörményi piac]

A vásárcsarnok kihasználtságával kapcsolatban Kathi Pál Péter, a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. operatív igazgatója és Vas Dávid divízióvezető a következőket mondta: – Alapvetően három okra vezethető vissza a piac jelenlegi gyér forgalma: a piacra járó idős generáció tagjai mind kevesebben vannak, átalakultak a vásárlási szokások, és ezzel összefüggésben a multikhoz pártoltak át a vásárlók. Ugyanakkor a városvezetés nem nézte tétlenül a hajdúböszörményi piac kihasználtságának csökkenését. Az önkormányzat bizottsági, majd a képviselő-testületi ülésein is téma volt a piacunk helyzete. Piackutatást végeztünk a szomszédos települések piacai és az ott alkalmazott díjak tekintetében.

Olyan helypénzrendszert vezettünk be, miszerint a csarnokban 200, a csarnokon kívül 550 forint volt a folyóméterenkénti díj, ennek ellenére is üres volt a csarnok, inkább választották a kinti árusítást, a többletköltségek ellenére is.

A környékbeli piacokon népszerűsítettük a böszörményi piacot az árusok és a vevők között. Bevezettük a baba-mama börzét, a termelői és a kézműves piacot. Ez utóbbiak kedveltek a helyiek körében. Jellemzően a pénteki piacnap erősödött meg, de be kell látnunk, a hagyományos piac ideje lejárt. A piaccsarnok a jelenlegi energiaárak mellett nyereségesen nem üzemeltethető, ezért kellett a hasznosításáról gondoskodni. A mostani átalakítás után egy – húsz új munkahelyet teremtő – vérellátó központ kezdi meg Hajdúböszörményben a tevékenységét – mondta Kathi Pál Péter és Vas Dávid.

FR

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok a DEAC családi napján
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok a DEAC családi napján
Számos program várja az érdeklődőket Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A közgyűlésen sem derült ki, lesznek-e kínai rendőrök Debrecenben
A közgyűlésen sem derült ki, lesznek-e kínai rendőrök Debrecenben
Van egy kis aggodalom a lopások emelkedése miatt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.