Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tűzifa ingyen – úgy, mint tavaly

| 2022. 08. 17. | 10:00:00
A falvakban javában tart a téli tüzelő beszerzése, van, ahol már szállítják is. Megkérdeztük Báránd, Körösszakál, Vekerd, Berekböszörmény, Fülöp és Nyíradony első embereit.
Tűzifa ingyen – úgy, mint tavaly
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha valamikor, akkor az előttünk álló télen bizony nagyon fontos lesz, hogy tűzifához, szénhez jussanak az emberek. A tüzelőbeszerzés követi az előző évek gyakorlatát: akinek telik rá, beszerzi jó előre saját költségből, akinek viszont nem, marad a támogatás. Vagy legalábbis a tüzelő egy részéhez kénytelen így hozzájutni. Az idén is pályázhatnak az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai szociális tűzifa- vagy barnakőszén vásárláshoz kapcsolódó támogatásra. Erről az önkormányzatoknak - az ide vonatkozó előírások betartásával - rendeletet kell alkotni és elfogadtatni a képviselő-testülettel. Háztartásonként azonban legfeljebb öt köbméter tűzifa vagy 10 mázsa szén adható. A szociális juttatásként adható tüzelőt legkésőbb 2023. február 15-ig ki kell osztani, és a támogatással 2023. április 15-ig el kell számolni. Ugyanakkor az adott település önkormányzatának a tüzelőt díjmentesen kell kiszállítani a lakosokhoz. Mint ahogy az erdőgazdaságtól és az adott településre történő szállítás költsége is az önkormányzatot terheli.

A tüzelőtámogatás Hajdú-Biharban is felettébb népszerű segélyezési forma, aminek előkészítése, a pályázatok beadása már javában zajlik.

Báránd első embere, Kovács Miklós polgármester a Cívishír kérdésére elmondta, hogy a támogatás elnyerésére már beadták a pályázatot, várják a döntést. 380 erdei köbméter fát igényeltek, a korábbi évek tapasztalatai alapján ennek körülbelül a felét kaphatják meg ezen a télen is. Annyi bizonyos, hogy ezúttal is állami erdészettől vásárolják majd meg a fát. Azt, hogy az elbíráláskor a döntéshozók figyelembe veszik-e azt a tényt, hogy a fa sokkal drágább, mint tavaly, egyelőre nem tudta megmondani. Ez csak a pályázatuk elbírálásakor derül majd ki.

– 290 köbméter keménylombos tűzifát igényeltünk valamivel több mint 6 millió forint értékben. Ehhez a vállalt önerő 368 ezer forint. A szállítás, kiszállítás a megemelt üzemanyagárral mintegy 2 millió forint – sorolta a Körösszakálra vonatkozó adatokat Tarsoly Attila polgármester. Hozzátette, a támogatási igény kedvező elbírálása esetén a képviselő-testület felhatalmazza őt, hogy gondoskodjon a támogatott mennyiségű keménylombú tűzifa megvásárlásról, továbbá kösse meg a tűzifa településre való szállítására vonatkozó szerződést.

Vekerden, a megye legkisebb önálló településén eddig mindenki kapott tűzifa-támogatást. Az idén viszont - a támogatásként juttatott fa mennyiségének ismeretének hiányában-  valamelyest át kell gondolniuk a faosztás rendszerét. A leghátrányosabb helyzetben lévőknek mindenképpen kapniuk kell – közölte Juhász István, Vekerd polgármestere.

A kétezer lakosú Berekböszörmény tavaly 553 erdei köbméter tűzifa-támogatást kapott. Az erdészettel kötött külön megállapodásnak megfelelően már megkezdődött a fa kiszállítása. Az egyezségnek megfelelően 400 erdei köbméter tűzifát tárolnak ki a berekböszörményi telephelyre. Szűcs Viktor polgármester elmondta azt is, hogy a pályázatban 688 erdei köbmétert pályáztak; ha sikeres lesz, a 400 erdei köbméter fán feletti mennyiséget ősszel szállítják ki Berekböszörménybe. Az előző évekhez képest nem változott a céljuk: minden berekböszörményi háztartásba szeretnének minimum egy erdei köbméter tűzifát biztosítani.

– Mi is beadtuk a tűzifaigénylő támogatási pályázatunkat 379 köbméter keménylombú fára. Az előző években a kért mennyiség 70-80 százalékát kaptuk meg – közölte a Fülöpre vonatkozó adatokat Hutóczki Péter polgármester, aki arról is beszélt, hogy az önkormányzatnak van 40 hektár erdője, és azt tisztítják, gyérítik. Az önkormányzat intézményeiben egyébként már 11 éve fával fűtenek. – Ha sikeres lesz a pályázatunk, akkor a tüzelő valóban nem kerül pénzébe az önkormányzatnak, viszont a szállítási költség a megemelkedett üzemanyagárak miatt a korábbi évekénél jóval költségesebb lesz, úgy 5-10 millió forint – tette hozzá a polgármester.

Nyíradony polgármestere, Tasó Béla ajtaján is kopogtattunk. Kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy egy 5 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településen - a szociális tűzifa lehetőségének hiányában - a város önkormányzata miként tudja támogatni a nélkülözőket. – Jelentősen emelkedtek az energiaárak, és természetesen igyekszünk lekövetni a változásokat. A költségtakarékosság jegyében az intézményeinknek energiamegtakarítási tervet kellett készíteni. Tavaly tűzifa-támogatásra 2 milliót fordítottunk, ez a pénz most is megvan, de nem biztos, hogy elég lesz. Ha szükséges, az önkormányzat szociális támogatásainak keretén belül tudunk további összegeket átcsoportosítani. Erről nálunk a bizottságok döntenek.

Lukács Míra

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Roadpol: több mint 600 ember nem kapcsolt biztonsági övet Hajdú-Biharban
Roadpol: több mint 600 ember nem kapcsolt biztonsági övet Hajdú-Biharban
Voltak olyan motorok, akik nem vettek fel bukósisakot.
Vitézy Dávid is főpolgármester-jelölt
Vitézy Dávid is főpolgármester-jelölt
Közlekedésfejlesztést, parkokat, megfizethető lakásokat ígér. +Videó
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés