Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hollywoodi színésznőt lenyűgözte Tetétlen

| 2021. 12. 16. | 09:29:00
Elkerülheti a megsemmisülést a falu büszkesége, de előbb rendezni kell a kusza tulajdonviszonyokat.
A hollywoodi színésznőt lenyűgözte Tetétlen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tetétlen főutcáján még jelenlegi állapotában is vonzza a tekintetet egy épület, amely egykor szebb napokat látott. Az omladozó vakolat, a kitört ablaküvegek és a rogyadozó tető sem takarhatja el, hogy ezek a falak bizony sok mindenről mesélhetnének. De ha nem is a falak, a híres zeneszerző, Liszt Ferenc vagy az angol-német színésznő, Lilian Harvey egészen biztosan. Egyelőre azonban ne szaladjunk ennyire vissza az időben!

Az önkormányzat jó ideje próbálja már visszaszerezni a kúriát, ám az eddigi kísérletek nem jártak sikerrel. Pedig az ingatlan tulajdonjogának rendezése egyre sürgetőbb. Ez az egyetlen esélye ugyanis annak, hogy a kastély megmeneküljön a teljes pusztulástól, és csak ebben az esetben kezdődhetnének el azok a fejújítások, fejlesztések, amelyekre kész tervekkel rendelkezik a település vezetése.

A klasszicista stílusban épült Zichy-kastély jelenleg helyi védelem alatt áll, a tulajdonjoga azonban meglehetősen kusza. Az ingatlanhoz négy helyrajzi szám is tartozik, és egyelőre csupán az egyik mellett szerepel az önkormányzat neve. A többi tulajdonosok között cégek és magánszemélyek is vannak. Sőt, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, ott van az egykori Liszt-ház is, amelyben Liszt Ferenc zeneszerző lakott tetétleni tartózkodása alatt. A település polgármesterétől megtudtuk: ez az épület valamikor tsz-irodaként működött, és jelenleg a Nagisz Zrt. tulajdonában van. Borbélyné Fülöp Hajnalka hozzátette: ezt a nagyon rossz állapotban lévő ingatlant is szeretné visszaszerezni, majd pedig felújítani az önkormányzat. A Magyar falu program keretében korábban már nyújtottak be támogatási kérelmet az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére, továbbá az épület helyreállítására is, de forráshiány miatt végül nem jutottak pénzhez.

Ne legyen az enyészeté!

A polgármester reméli, hogy még időben sikerül rendezni a tulajdonviszonyokat, mert ha nem, az akár a patinás épület végét is jelentheti. – A szakemberek szerint az utolsó órában vagyunk, most még éppen olyan állapotban van az ingatlan, hogy megmenthető – mondta. – Szerencsére a külső falak még jól tartják magukat, nem úgy a tetőszerkezet és a gerendák, amelyek cseréjére mindenképpen szükség lenne. Félő azonban, hogy ha az ügyben nem sikerül előre lépni, akkor a kastély a szemünk láttára lesz az enyészeté.

Az önkormányzatnak kész tervdokumentációja van a teljes felújításhoz, amelyhez a korabeli fotókat is felhasználnák, hogy a rekonstrukció során az eredeti állapotba állítsák vissza a kúriát.– Egy többfunkciós épület kialakítása szerepel a terveinkben – ismertette a polgármester. – A főépület felújítása mellett egy új szárny építését is szeretnénk megvalósítani. Oda költöztetnénk át az idősek otthonát, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Jelenleg is helyhiánnyal küzdünk, és csak hosszú várakozás után lehet bejutni a bentlakásos intézményünkbe.  A kúriát és a hozzá tartozó terület többi részét turisztikai, kulturális és közösségépítő célokra használnánk, továbbá gondolkodunk egy helyi alapanyagokat felhasználó, tájjellegű ételeket kínáló étterem üzemeltetésében is. Ami biztos: ha sikerülne végre megvalósítani a terveket, a kastély újra a falu legszebb épülete lenne.

De hogy került a kastélyba Liszt Ferenc?

Tetétlen 1815-ben a Zichyek birtoka lett, akik a következő években, évtizedekben felpezsdítették a falu életét. A kastélyt az 1840-es évek elején gróf Zichy Ferenc építtette, majd Zichy Lipót tulajdonába került, akitől fia, Zichy Géza, a „félkarú zongoraművész” örökölte meg 1869-ben. Zichy Géza 14 évesen, 1863. szeptember 24-én egy vadászbalesetben vesztette el jobb karját, de a zene iránti elkötelezettségén ez mit sem változtatott. Kiváló balekezes zongoristává vált, és zeneszerzéssel is foglalkozott. Tehetsége, szorgalma felkeltette az idős Liszt Ferenc érdeklődését, aki mentora és barátja lett. Többször is együtt adtak koncertet, és 1884 őszén, közös erdélyi hangversenykörútjukról hazatérve Zichy meghívására az akkor 73 éves Liszt több mint két hetet töltött el Tetétlenen, ahol a kastély szomszédságában lévő házban húzta meg magát. A korabeli krónikák szerint Liszt Ferencet huszonöt lovas bandérium fogadta, s vendéglátója virágdíszes házak, éljenző embersokaság közepette ötös fogaton röpítette a hét kilométerre lévő Tetétlenre. A világhírű zeneszerző az idő nagy részét pihenéssel töltötte, de ott tartózkodása alatt egy koncerttel is meglepte a falu lakosságát. Zichy Géza visszaemlékezése szerint Liszt Ferenc a következőket mondta: Néhány nappal megérkezése után így szólt hozzám ez a nagy jó ember: “Géza, az a fogadtatás, amelyben az idevaló emberek részesítettek, őszintén meghatott. Hálám jeléül zongorázni akarok nekik […] Önnek és leánykájának segédkezniök kell a nagy hangversenyen!”

A koncert végén Liszt a Rákóczi-indulót adta elő, majd állítólag kiszolgálta a falusi embereket, étellel és borral kínálta őket, végül a vendéglátást tűzijáték zárta.

A hollywoodi színésznőt lenyűgözte Tetétlen

A kastélynak később egy másik híres, bár azért korántsem annyira ismert lakója is volt, aki egyben tulajdonosnak is mondhatta magát. A birtokot az örökösök megromlott anyagi helyzete miatt 1930-ban felparcellázták, és egy részét Lilian Harvey angol-német színésznő, énekes-táncos vette meg, aki rengeteg filmben játszott, Hollywoodban is szerencsét próbált, nem túl nagy sikerrel. A fogyókúra-reklámokban is szereplő, rendkívül népszerű Harvey kisasszony állandó lakhelye ugyan a francia Riviérán volt, de a harmincas évek második felében sok időt töltött Tetétlenen is. A filmsztár abban az időben állandó témát szolgáltatott a lapoknak – a Színházi Élet című hetilap 1936-ban megjelent 49. számában még Móricz Zsigmond egyik írásának témájául is Lilian Harvey tetétleni földvásárlása szolgált. Kevesebb mint egy év múlva pedig ugyanez a hetilap többoldalas képes helyszíni riportban számolt be arról, hogyan is él a híresség a „világ végén”. A Lilian kisasszony, a tetétleni „Új földesúr” című cikkből kiderül: az ötszáz holdas birtokon fekvő kastélynak tizennyolc szobája volt, és tartozott hozzá egy negyvenöt holdas park is, angolkerttel, erdővel és egy tíz méter hosszú úszómedencével.

Pénz is kellene

Borbélyné Fülöp Hajnalka hangsúlyozta: a kastély-projekten évek óta dolgoznak, hogy a kastély tulajdonjogának megszerzéséhez szükséges valamennyi helyrajzi szám mellé az önkormányzat neve kerüljön. – Maga a szándék viszont nem elegendő, hiszen ehhez biztosítanunk kell a szükséges forrásokat is – emelte ki. – De elszántak vagyunk! Az előzetes egyeztetések még folyamatban vannak, és reményeink szerint január-február tájékán lezárulnak majd. Ha minden a terveink szerint alakul, ezt követően a kúriához tartozó valamennyi terület helyrajzi száma mellé az önkormányzat neve kerülhet majd.

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!