Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyosabb büntetést kaphatnak a Polgárnál lebukott embercsempészek

| 2021. 10. 12. | 18:06:00
Egy levegőtlen kisteherautóban utaztak a migránsok.
Súlyosabb büntetést kaphatnak a Polgárnál lebukott embercsempészek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb minősítés megállapítását, és súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta a napokban az embercsempészettel foglalkozó bűnszervezet tagjával szemben.

Az egyik szállításkor 31 migránst zsúfoltak egy zárt rakterű, levegőtlen kisteherautóba, akik akár meg is fulladhattak volna.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett minősített embercsempészés bűntette és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat 2 magyar és 1 román állampolgár ellen. A Debreceni Törvényszék a magyar férfit 8 évi fegyházra, a román vádlottat 3 évi fegyházra, míg női társukat, mint bűnsegédet 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. A külföldi állampolgárt 5 évre kiutasította Magyarország területéről, és a törvényszék vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak 2019 nyarán Magyarország délkeleti határmenti területén migránsok csempészésével foglalkoztak. A magyar férfi először 8, pár nappal később 31 afgán és indiai honosságú személyt szállított, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. A nő az első alkalommal „előfutóként” biztosította a rendőri intézkedés elkerülését, jelzésére a vádlott egy földútra hajtott, és a migránsokat hátrahagyva elmenekült. A férfi a második esetben a külföldieket egy zárt rakterű, levegőtlen kisteherautóba zsúfolva szállította az autópályán anélkül, hogy a jármű folyamatos szellőzéséről gondoskodott volna, és megállás nélkül mintegy 300 kilométeren keresztül legalább 3 órát haladt volna.

Az akár halálhoz is vezető utazást a rendőri tettenérés akadályozta meg.

A román állampolgár 2019 augusztusában, a hajnali órákban a romániai határátkelő közelében 19 személyt szállított gépjárművével, a rendőrjárőr azonban vele szemben is sikeresen lépett fel. A bíróság két embercsempészt az elfogása után nyomban letartóztatott. A bűnszervezet tagjaként eljáró vádlottak migránsonként 100-200 euró viteldíjra számíthattak. A törvényszék az egyik vádlott bűnösségét – a vádirattal szemben minősített emberölés bűntettének kísérlete helyett – 31 személy sérelmére elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki. A vádlottak és védőik részben enyhítésért, eltérő jogi minősítés miatt, részben felmentésért fellebbeztek. Az ügyészség több emberen elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapítását, és e vádlott, valamint segítője büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a gépkocsit vezető férfi az oxigénhiányos, zárt légtérben szállított sértettek életét nem csupán veszélyeztette, hanem fennállt a fulladásos halál reális lehetősége, amely emberölés bűntettének kísérletével azonos. A járművezetés eltiltás büntetés is indokolt, mivel a bűncselekmények elkövetéséhez gépjárművet használt. Az „előfutó” vádlott ugyancsak bűnszervezet tagjaként járt el, hiszen nyilvánvaló tudomása volt arról, hogy Ázsiából a migránsok kizárólag szervezett bűnözők közreműködésével juthattak el Magyarországra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés