Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyszerű a hortobágyi terv, csak lenne, aki megvalósítja

| 2021. 09. 15. | 19:01:00
Egyelőre nem találják.
Nagyszerű a hortobágyi terv, csak lenne, aki megvalósítja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A „Hortobágy – Világörökségünk a Puszta” projekt keretében Hortobágy világörökségi védelem alatt álló magterületének megújítását tervezik, négy részben. A többi között a cél a központi terület megújítása, mely magában foglalja a szekérállás műemléki helyreállítását is. A több részből álló projektzre azonban még nem sikerült találni kivitelezőket. Pedig a terv nagyon érdekes.

Helyre kell állítani az épület eredeti homlokzati megjelenését a jelenlegi ablakok befalazásával és az eredeti nyílásképnek megfelelő új ablakok és kapuk kialakításával.
Ugyancsak helyre kell állítani az épület két egykori főkapuját, mindkettőt a műemléki szempontoknak megfelelő anyaghasználattal. Az ablaknyílásokba fém keretbe fogott hőszigetelő üvegtáblák, a külső kávákba az eredetiekkel megegyező kovácsoltvas rácsok kerülnek.

A Körszín épület átépítése és Turisztikai Információs Ponttá alakítása során a meglévő épületet teljes egészében le kell bontani, majd azonos helyen, azonos geometria szerint, de az új funkciónak megfelelő, belső kialakítással és korszerű, de hagyományos megjelenést biztosító anyaghasználattal újra fel kell építeni. A nettó alapterület 141 m².
Hosszúház - új Vásártéri- és szolgáltató épület kialakítása. Az új épület megfelelő épített környezetet biztosít az állandó vásári árusok és büfé jellegű vendéglátóhelyek számára. Az építmény egyetlen, nagy 90 méter hosszú, két oromrészén nyitott, fa szerkezetű, hódfarkú kerámiacseréppel fedett nyeregtető alá helyezett pavilonokból áll.
Körforgalom átalakítása a 33. számú főúton Hortobágy központjában található négyágú körforgalom déli ágának megszüntetése, az így megváltozott fogalmi rend táblázásának és a csatlakozó műtárgyak kialakítása

Parkolók

Személygépkocsi és autóbusz parkoló kivitelezése. A parkolóhoz csatlakozó útszerkezet 2x3,0 m szélességű aszfaltburkolattal, mindkét oldalon folyókával készül. Itt 85 személygépjármű, 8 turistabusz és 3 akadálymentes parkolóhelyet kell kialakítani. A burkolatra hulló csapadékvíz elvezetése zárt csapadékcsatornával és nyílt rendszerben történik.
Megvalósul továbbá a Csárdakert tájépítészeti és kertészeti revitalizációja.
Épül szervizút és gyaloghíd, valamint a Kilenclyukú híd közötti szakaszon és a Csárdakert vonalában a Hortobágy folyó medrében medertisztítást végeznek.

Szabadtéri színpad

A szabadtéri színpad (230 m2) és lelátó (377 m2) felújítása, átalakítása, továbbá a nézőtér geometriájának átalakítása, a színpad területének kiterjesztése is szerepel a tervekben. A lelátót elbontják, helyére egy meredekebb kialakítású, átjáró nélküli, 12 soros lelátó épül, kétoldali és középső feljáró lépcsővel. A legelső sorban akadálymentes helyekkel.
A lelátót napvitorlás árnyékolóval szerelik fel, amely igény esetén le- és felszerelhető, attól függően, hogy milyenek az időjárási viszonyok.

A közbeszerzésre több ajánlat is érkezett, de egyik jelentkezővel sem kötöttek szerződést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mentő is érkezett a berettyóújfalui balesethez
Mentő is érkezett a berettyóújfalui balesethez
A Földesi utcában ütközött össze két jármű.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.