Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Javaslatokat várnak, kik legyenek a hajdú-bihari kitüntetettek között

| 2021. 07. 14. | 16:47:00
Megjelent a felhívás.
Javaslatokat várnak, kik legyenek a hajdú-bihari kitüntetettek között
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésnek a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendeletére figyelemmel a megyei önkormányzat felhívást tesz közzé a következő, kitüntető díjakra vonatkozó javaslattételre:

  • „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Bocskai István-díja" adományozható azoknak, akik munkájukkal, társadalmi megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel, több évtizedes munkásságukkal jelentősen hozzájárultak Hajdú-Bihar megye fejlődéséhez, fejlesztéséhez, a megye értékeinek feltárásához és megismertetéshez.
  • „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kölcsey Ferenc-díja" adományozható annak a fiatal művésznek, aki a kulturális élet, az irodalom, a művészetek (zene, tánc, színház, képző- és iparművészet, építőművészet, népművészet, film- és fotóművészet) terén kiemelkedő művészi színvonalú alkotó tevékenységet mutat fel, valamint annak a személynek, aki egész életművével a közművelődésben maradandó értékeket teremtő, kimagasló munkát végzett.
  • „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Maróthi György-díja" adományozható annak a fiatal pedagógusnak, aki kiemelkedő nevelő és oktató munkát végez a gyermekek, a tanulók személyiségformálásában, képességfejlesztésében, tehetséggondozásában. A díj adományozható továbbá azon személynek, aki hosszú időn át kimagaslóan eredményes pedagógiai tevékenységet folytatott, iskolateremtő munkássága elméleti és gyakorlati eredményeit a megye több oktatási intézményében hasznosítják. 
  • Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Arany Sándor-díja” adományozható azon fiatal, vagy több évtizedes tapasztalattal rendelkező személyek részére, akik a megye mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel, munkásságukkal hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához.
  • „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kovács Pál-díja” adományozható azoknak az aktív vagy a versenyzéstől visszavonult sportolóknak, akik kiemelkedő sporteredményt értek el, valamint azoknak, akik sportvezetői, sportoktatói, sportpedagógusi munkájukat kimagasló színvonalon végezték. 
  • „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete díja” adományozható a Hajdú-Bihar megyében kiemelkedő tevékenységet végző azon szervezeteknek, amelyek az adott évben – tevékenységi területüktől függetlenül – támogatták a helyi civil társadalom épülését. A díj olyan civil szervezeteknek adható, amelyek szervezetileg és működésükben is a pártoktól függetlenek, önálló jogi személyiséggel rendelkeznek, az önkéntesség elve alapján szerveződnek, bírósági nyilvántartásba vételük szerint Hajdú-Bihar megyében rendelkeznek székhellyel.
  • „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” „Hajdú-Bihar Megye Közigazgatásáért” felirattal adományozható azoknak, akik tartósan kifejtett rendkívüli teljesítményükkel hozzájárulnak a megyében lévő települések helyi önkormányzásához, valamint akik a megyei önkormányzat vagy a megye érdekében kimagasló önkormányzati vagy közigazgatási munkát végeznek.

A rendelet alapján a kitüntető díjak adományozására javaslatot tehetnek: 

  • a megye települési önkormányzatai,
  • a megye települési önkormányzatainak polgármesterei,
  • a megyei közgyűlés tagjai, és bizottságai, 
  • a megyei jegyző,
  • a megyében működő felsőoktatási intézmények, 
  • a megyében működő társadalmi és gazdálkodó szervezetek, kamarák valamint 
  • a megyében működő köztestületek.

Ezen felül:
A „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Kovács Pál-díja” adományozására javaslatot tehetnek a Hajdú-Bihar megyei sportági szövetségek is. A „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának az Év Civil Szervezete díja” adományozására javaslatot tehetnek a Hajdú-Bihar megyében működő intézmények is.

A fenti személyek és szervezetek díjanként évente egy-egy személy vagy közösség kitüntetésére tehetnek javaslatot. A díjak egyéneknek és közösségeknek, valamint külföldi állampolgároknak és közösségeiknek egyaránt adományozhatók. A javaslatoknak 2021. augusztus 24. 12.00 óráig (Közigazgatási díj: 2021. augusztus 30. 12.00 óráig) a megyei közgyűlés elnökéhez (Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, 4024 Debrecen, Piac u. 54.) kell megérkezniük. A kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet megtalálható a megyei önkormányzat honlapján (www.hbmo.hu/Megyei Önkormányzat/Rendeletek menüpontban). A rendeletben a felterjesztési eljárás módosításával a megye települési önkormányzatainak polgármesterei már önállóan is jogosultak a felterjesztésre. Települési önkormányzati képviselő-testület felterjesztése esetén az adatlaphoz a képviselő-testületi határozat kivonatát is szükséges mellékelni. Az adományozásra vonatkozó javaslatot a megyei önkormányzat honlapjáról letölthető űrlapon nyomtatott formában kitöltve – illetve elektronikus úton a jegyzo@hbmo.hu e-mail címre is megküldve – lehet megtenni.

A „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérme” „Hajdú-Bihar Megye Közigazgatásáért” díj átadására a Helyi Önkormányzatok Napja (szeptember 30.) alkalmából kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Orbán Viktor: Magyarországnak ki kell tartania
Magyarország egyik fél oldalán sem avatkozik be a háborúba - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Szexuális erőszak a Blaháné utcán: tagad az egyik vádlott
Hencidáról érkezett a két férfi Debrecenbe szórakozni...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.